• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális A nyugdíjrendszer reformja ellen tüntettek Brazíliában
A nyugdíjrendszer reformja ellen tüntettek Brazíliában
2017. március 16. csütörtök, 11:06

Több tízezer ember vett részt Brazília szerte a nyugdíjrendszer tervezett reformja elleni tüntetéseken. Az ország fővárosában, Brazíliavárosban százak szállták meg a pénzügyminisztérium épületét, míg São Paulóban a tüntetők megbénították a közlekedést.

Michel Temer elnök azt mondja, hogy az ország pénzügyeinek rendbetételéhez szükség van a nyugdíjak összegének maximalizálására és a nyugdíjkorhatár emelésére.

Az embereket nem győzték meg a kormány érvei - Fotó: AP

Brazília több mint egy évszázada a legrosszabb gazdasági visszaesést éli át.

A kormányzat azt tervezi, hogy a nyugdíjba vonulás alsó korhatárát 65 évben határozza meg. Ez a döntés nagy dühöt váltott ki, mivel jelenleg sok ember már 54 évesen is nyugdíjba vonulhat.

Temer elnök azonban azt mondta, hogy a reformra szükség van, hogy elkerüljék a nyugdíjrendszer összeomlását.

„Senkinek sem fognak elveszni a jogai” – mondta szerdán, és azzal indokolta a tervezett reformok szükségességét, hogy azok azért kellenek, hogy megóvják „a mai nyugdíjasok és a fiatalok, a holnap nyugdíjasainak juttatásait”.

Temer elnök szerint meg kell lépni ezeket a megszorító intézkedéseket, hogy megelőzzenek olyan jövőbeli válságokat, mint amilyenek Portugáliában, Spanyolországban vagy Görögországban vannak.

A tüntetőket azonban nem győzték meg az elnök érvei. „Az ország jövőjéért tüntetünk” – mondta egy Rio de Janeiróban tiltakozó tanár, Mirna Aragon.

Az ellenzék azt mondja, hogy Temer elnök az egyszerű brazilokat bünteti, akik már így is rekord magas, 12,6 százalékos munkanélküliségtől szenvednek, ami azt jelenti, hogy 13 millió embernek nincs munkája.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo