• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Ferenc pápa szeptemberben Kolumbiába látogat
Ferenc pápa szeptemberben Kolumbiába látogat
2017. március 10. péntek, 20:28

Ferenc pápa bejelentette, hogy szeptemberben Kolumbiába látogat. A katolikus egyházfő szorosan figyelemmel követte a négy évig tartó tárgyalásokat a kormány és a FARC lázadó csoport között, amelynek eredményeképpen tavaly novemberben békemegállapodást kötöttek egymással.

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök elmondta, hogy a pápa azért látogat Kolumbiába, hogy segítsen „építeni a békét”. Szeptember 6-án érkezik majd Bogotába, majd ellátogat Medellínbe, Cartagenába és Villavicencióba mielőtt az ötnapos látogatás végén visszatérne Rómába.

Ferenc pápa a béke építését szeretné segíteni Kolumbiában - Fotó: Catholic News Agency

A Vatikán egyik szóvivője elmondta, hogy az, hogy a pápa csak egy országot keres fel a térségben, és ott ilyen hosszú ideig marad, azt jelzi, hogy Ferenc pápa nagy jelentőséget tulajdonít Kolumbiának.

„Hidak és nem falak”

2015-ös kubai látogatásakor, ahol a béketárgyalások folytak, a pápa arra biztatta a kolumbiai kormányt és a FARC-ot, hogy tartsanak ki a tárgyalások mellett. Azt mondta, hogy a két fél nem engedheti meg, hogy „a béke és a megbékélés újabb kudarcot valljon”.

„Ferenc pápa hidakat épít és nem falakat” – fogalmazott Santos. „A látogatás segít majd a kolumbiaiaknak együttesen egy tisztességesebb, szenvedélyesebb és egyenlőbb országot létrehozni, amiben béke uralkodik” – tette hozzá.

Santos tavaly megkapta a Nobel-békedíjat a baloldali lázadókkal való konfliktus befejezéséért tett erőfeszítéseiért.

Jelenleg a megállapodás végrehajtása zajlik. Ugyanakkor ez megosztja a kolumbiai közvéleményt, amelynek egy része úgy véli, hogy a lázadók nem fognak megfizetni azokért a bűncselekményekért, amiket az 52 évig tartó konfliktus során elkövettek.

Most mintegy hétezer FARC-harcos gyűlt össze az ország különböző pontjain kijelölt átmeneti zónákban, ahol átadják a fegyvereiket, mielőtt júniusban visszatérnek a civil életbe.

Ez lesz a harmadik alkalom, hogy egy katolikus egyházfő Kolumbiába látogat, amely 47 milliós lakosságának körülbelül 70 százaléka római katolikus.

VI. Pál volt az első, aki felkereste Kolumbiát 1968-ban, II. János Pál pápa pedig az 1986-os latin-amerikai körútja során ejtette útba a dél-amerikai országot.

Az argentin származású Ferenc pápa eddig már hat latin-amerikai országban – Bolíviában, Brazíliában, Kubában, Ecuadorban, Mexikóban és Paraguayban ­– tett látogatást.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo