• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális A venezuelai ellenzék egyik ismert alakja is érintett lehet az Odebrecht-ügyben
A venezuelai ellenzék egyik ismert alakja is érintett lehet az Odebrecht-ügyben
2017. február 26. vasárnap, 22:37

A venezuelai jobboldali ellenzék ismert figurája, Miranda kormányzója, Henrique Capriles a legújabb latin-amerikai vezető, aki belekeveredett az Odebrecht körül egyre dagadó korrupciós botrányba. Pénteken azzal vádolták meg Caprilest, hogy hárommillió dollárt kapott a brazil építőipari vállalattól.

A Korrupcióellenes Front nevű civil szervezet elnöke, Luis Tellerias sajtóközleményben számolt be arról, hogy Capriles ellen megindult a vizsgálat.

Henrique Caprilest a Wall Street Journal is összefüggésbe hozta a botránnyal - Fotó: Reuters

„Arra kértük az ügyészségi hivatalt, hogy elővigyázatosságból foglalja le és adóztassa meg a Capriles birtokában lévő, bűncselekményből származó jövedelmet, és tartóztassák le” – áll a közleményben.

„Brazíliában a vizsgálatok már folyamatban vannak, és a svájci bankot utasították arra, hogy adja ki az Odebrecht és Capriles közötti pénzmozgásokat” – folytatta Tellerias.

Korábban a Wall Street Journal már összefüggésbe hozta Caprilest az Odebrecht-botránnyal, miután a vállalat több szerződést is kötött Miranda állammal.

A Korrupcióellenes Front hozzátette, hogy azóta „újabb elemek” mutatnak Caprilesre, és az sem kizárt, hogy 2013-as elnökválasztási kampánya során is kapott támogatást. Capriles tagadja az ellene felhozott vádakat, utalva arra, hogy a vállalat már az ő kormányzósága előtt is működött Mirandában.

Capriles kétszer indult az elnökválasztáson, de 2012-ben a néhai Hugo Chávezzel, 2013-ban pedig Nicolás Maduróval szemben maradt alul. Mai napig ő az ellenzéki MUD koalíció egyik meghatározó alakja, és a Maduro elleni visszahívási népszavazás egyik kezdeményezője.

Az Odebrecht Latin-Amerika egyik legnagyobb vállalata, amely körül egy óriási, több százmillió dolláros vesztegetési és pénzmosási botrányba robbant ki.

Az ügy 12 országra terjed ki, köztük Brazíliára, Argentínára, Kolumbiára, Ecuadorra, Mexikóra, Venezuelára, az Egyesül Államokra és Svájcra, és számos jelentős politikai szereplő, köztük a korábbi perui elnök, Alejandro Toledo is belekeveredett.

Forrás: teleSUR English

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo