• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális A WHO kitünteti a kubai Henry Reeve Kontingenst a nemzetközi szolidaritási munkájáért
A WHO kitünteti a kubai Henry Reeve Kontingenst a nemzetközi szolidaritási munkájáért
2017. február 02. csütörtök, 23:48

Január 31-én az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kubai Henry Reeve Kontingensnek ítélte a Közegészségügyi Díját, elismerésképpen az orvoscsapat a természeti katasztrófák és súlyos járványok elleni harc terén végzett nemzetközi szolidaritási erőfeszítéseiért.

A genfi kubai nagykövetség a Prensa Latina által idézett közleménye szerint a döntést egyhangúlag hozták meg a WHO végrehajtó testületének 140. ülésén.

Többek között az ebola elleni harcért kapják a díjat a kubai orvosok - Fotó: Granma

A 2009-ben alapított Doktor Lee Jong-wook Közegészségügyi Emlékdíjjal olyan személyek, intézmények és szervezetek munkáját ismerik el, akik jelentős munkát végeznek a közegészségügy terén.

A Henry Reeve Kontingens azokért a szolidaritási erőfeszítésekért kapta meg a kitüntetést, amelyeket természeti katasztrófák által sújtott országokban végzett, illetve annak a több mint kétszázötven kubai egészségügyi szakembernek a munkájáért, akik afrikai országokban küzdöttek a pusztító ebolajárvány megfékezéséért. A közlemény megemlíti azt is, hogy a Katasztrófákra és Súlyos Járványokra Specializálódott Henry Reeve Orvosi Kontingenst 2005. szeptember 19-én hozta létre a kubai forradalom történelmi vezetője, Fidel Castro.

A szöveg szerint alapítása óta 7.254 egészségügyi dolgozója teljesített szolgálatot benne 19 országban világszerte (Haitin és Chilében kétszer).

Ezek során az ország kimondottan ilyen missziókra kiképzett egészségügyi szakemberei becslések szerint több mint 3,5 millió embert láttak el és mintegy 80 ezer ember életét mentették meg.

A díjat a WHO május 22-31. között Genfben megrendezésre kerülő 70. közgyűlésén fogják átadni.

Forrás: Granma

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo