• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Nyolc egykori katonatisztet ítéltek életfogytiglanra a Kondor Hadműveletben való részvételükért
Nyolc egykori katonatisztet ítéltek életfogytiglanra a Kondor Hadműveletben való részvételükért
2017. január 18. szerda, 17:51

Kedden egy római bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt nyolc egykori bolíviai, chilei, perui és uruguayi katonatisztet, akiket bűnösnek találtak huszonhárom olasz állampolgár meggyilkolásában és eltüntetésében, akik az 1970-es és 1980-as években Dél-Amerikában működő véres „Kondor Hadművelet” áldozatául estek.

A négy országból összesen megvádolt huszonhét katona közül csupán nyolcat ítéltek börtönbüntetésre a régóta várt ítélethirdetésen, amelyet kilencévnyi nyomozás előzött meg, a per pedig két évig tartott.

A római ítélethirdetésen egyik vádlott sem volt jelen - Fotó: AFP

„Csalódottak vagyunk az ítélettel kapcsolatban” – mondta Raúl Sendic uruguayi alelnök, aki jelen volt az ítélethirdetésen. „Az uruguayi kormánynak nyugodt a lelkiismerete, mert mi minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy bizonyítékokat és tanúkat szolgáltassunk és támogassuk az áldozatok családjait.” Az ügyész mind a huszonhét vádlottra életfogytiglani büntetést kért, de tizenkilenc vádlottat felmentettek.

Az elítélt egykori katonák név szerint a chilei Hernán Jeronimo Ramirez és Rafael Ahumada Valderrama; az uruguayi Juan Carlos Blanco; a bolívaiai Luis García Meza és Luis Arce Gómez; valamint a perui Francisco Morales Bermúdez, Pedro Richter Prada és Germán Ruiz Figueroa.

Többen már eleve börtönben vannak, például a ma 87 éves egykori bolíviai elnök, Luis García Meza Tejada egy korábbi harmincéves büntetését tölti, de a korábbi perui elnök, a ma 95 éves Francisco Morales Bermúdez is. A római tárgyaláson egyik vádlott sem volt jelen. García Meza ügyvédje jelezte, hogy fellebbezni fognak az ítélet ellen.

A nyomozást Giancarlo Capaldo olasz ügyész indította, és eredetileg száznegyven embert vádoltak meg emberijog-sértésekkel, de közülük végül csak huszonhét személy ellen emeltek vádat, mivel időközben többen meghaltak vagy túl idősnek találták őket a perhez.

A tárgyalás 2015. február 12-i kezdetekor az ügyben harmincnégy egykori államfő, katonatiszt, rendőr és titkosügynök, illetve az 1970-es és 1980-as évekbeli dél-amerikai rezsimek más tisztviselői voltak érintettek.

2016. december 28-án Uruguay 1982 és 1985 között hatalmon lévő egykori elnöke és katonai diktátora, Gregorio Álvarez meghalt, miközben börtönbüntetését töltötte a rezsimje alatt elkövetett emberijog-sértésekért.

A Kondor Hadműveletet 1975-ben hozták létre egy a chilei fővárosban, Santiagóban tartott találkozón, amelyet a chilei titkosszolgálat feje, Manuel Contreras hívott össze. A több államra kiterjedő titkosszolgálati együttműködés célja az Egyesült Államok támogatását élvező jobboldali latin-amerikai rendszerek ellenzékének felszámolása volt. Fő partnerállamai Argentína, Chile, Uruguay, Paraguay, Brazília és Bolívia voltak, de esetenként Peru és Ecuador is részt vett benne.

A Kondor Hadművelet keretében 50 ezer embert gyilkoltak meg vagy tüntettek el Latin-Amerika szerte az 1970-es és 1980-as években. Célpontjai között voltak egyaránt voltak ellenzékiek, baloldaliak, szakszervezeti tagok és parasztvezetők, papok és apácák valamint értelmiségiek és diákok is.

Forrás: teleSUR, BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo