• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Hivatalba lépett az első őslakos autonóm kormányzat Bolíviában
Hivatalba lépett az első őslakos autonóm kormányzat Bolíviában
2017. január 10. kedd, 22:11

Mintegy ötven helyi guaraní állami tisztviselő, az országos hatóságok és külföldi szervezetek képviselői vasárnap az első autonóm őslakos kormányzat megalakulását ünnepelték Bolíviában, ami az északi Santa Cruz régióban lévő Charagua tartományban lép hivatalba.

„Ma az autonómia hivatalosan is megszilárdult” – mondta Észak-Charanga rangidős kapitánya, Ronald Andrés Garaica az ünnepségen. „Eltemetjük azt a hagyományos, diszkriminatív, kirekesztő rendszert, amelyben csak néhány család kezében volt a politikai és a gazdasági hatalom” – tette hozzá.

Bolíviában magas az őslakosok aránya - Fotó: Reuters

Többek között az ENSZ képviselői, ecuadori őslakos vezetők és a kínai nagykövet is részt vettek a beiktatási ceremónián, számolt be róla az autonóm és területi szervezetekért felelős miniszterhelyettes, Gonzalo Vargas és Álvaro García Linera alelnök.

Linera úgy fogalmazott, hogy ez a pillanat nemcsak Bolívia, de Latin-Amerika és a világ számára is történelmi, majd az őslakos népek elleni régóta tartó diszkriminációról és szenvedésekről beszélt.

„A guaraník körülbelül hétszáz évvel ezelőtt érkeztek Bolíviába Paraguayból, és aktívan részt vettek a függetlenségi harcokban” – tette hozzá, és megerősítette, hogy Evo Morales elnök jelentős költségvetéssel fogja támogatni az új kormányzatot.

Tavaly szeptemberben a charaguai választópolgárok több mint 53 százaléka szavazta meg egy népszavazáson, hogy a terület autonóm őslakos terület legyen, ahogyan erre a 2009-es alkotmány egyik kiegészítésének értelmében lehetősége van.

Hétfőtől Charangua tartomány 32 ezer lakója – akiknek 67 százaléka vallja magát „őslakosnak” – campesino és guaraní fennhatóság alá került.

A tartomány autonómiája azonban nem terjed majd ki a rendőrségre, a fegyveres erőkre, sem pedig más állami intézményekre, és továbbra is a nemzeti parlament fennhatósága alatt marad.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo