• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Venezuela: Maduro több poszton is átalakította a kormányát
Venezuela: Maduro több poszton is átalakította a kormányát
2017. január 08. vasárnap, 04:21

Szerdán az alelnök, valamint több más, magas beosztású kormányzati tisztségviselő lecserélését jelentette be Nicolás Maduro venezuelai államfő.

Az államfő Tarek El Aissamit, Aragua állam kormányzóját jelölte az ország ügyvezető alelnökének a 2017-18-as időszakra. A 42 éves korábbi belügyminiszter venné át az ország vezetését abban az esetben, ha az ellenzék sikert aratna az elnök ellen kezdeményezett visszahívási népszavazáson.

Maduro nagy átalakítást hajtott végre kormányában - Fotó: Venezuelai Elnöki Hivatal

Maduro elmondta, hogy az új alelnök kiemelt feladata lesz az erőszakos bűncselekmények és a jobboldali szélsőségek elleni küzdelem, ezzel is jelezve, hogy az elkövetkező időszak prioritása a közbiztonság megteremtése lesz.

„Azt kértem tőle [El Aissamitól], hogy két területre koncentráljon (…): az állampolgárok biztonságára és a szélsőjobboldali terrorizmus elleni küzdelemre” – jelentette ki Maduro.

Az ország komoly gazdasági nehézségeinek kezelésére Maduro összevonta a közgazdász, Ramón Lobos vezette Gazdasági és Pénzügyminisztérium alá a korábban önálló termelési gazdasági, bank és pénzügyi, valamint az ipari és kereskedelmi minisztériumokat.

A jelenleg a kormányzó szocialista párt nemzetgyűlési képviselőjeként ténykedő 49 éves Lobos 2000 és 2008 között a Mérida állambeli Andrés megye polgármestere volt, és ezt követően más közhivatalokat is betöltött.

„Lobos egyike a legkiválóbb szakértőknek a pénz- és költségvetési ügyek területén, és ezért adtam meg neki a lehetőséget, hogy kemény kézzel átvegye az ország gazdaságának irányítását” – jelentette ki az államfő. Az új gazdasági tárca vezetése mellett Lobos lesz az ország gazdasági ügyekért felelős alelnöke is.

Aristóbulo Istúriz, eddigi alelnök lesz a közösségi és társadalmi mozgalmakért felelős miniszter, amely területen hangsúlyos szerep vár rá a jogszabályok kidolgozásában.

„Ha valaki ismeri ezt a területet, és haladást tud elérni benne, az Aristóbulo Istúriz. Ő készítette a közösségekkel kapcsolatos miniszteri rendeleteket, illetve a törvényjavaslatokat” – fogalmazott ezzel a változással kapcsolatban Maduro. Istúriz a továbbiakban a Területi Szocializmus Fejlesztéséért felelős alelnök tisztségét is betölti.

A politikai szuverenitásért felelős alelnöknek Carmen Meléndez admirálist nevezte ki Maduro. Meléndez korábban a védelmi miniszteri posztot töltötte be a kormányban, valamint ő volt a bolivári tengeri flotta főparancsnoka. Mindkét poszton ő volt az első nő.

Elías Jaua szocialista párti parlamenti képviselő lett az oktatási miniszter és a társadalmi fejlődésért felelős alelnök. Jaua korábban számos bolivári kormányban töltött be tisztséget, a néhai Hugo Chávez alelnöke is volt.

Az Egyesült Államokban végzett vegyész, Nelson Martínez váltja Eulogio del Pinót az olajügyekért felelős minisztérium élén, del Pino az állami olajvállalat, a PDVSA elnökeként dolgozik tovább.

Az új ökoszocialista és vízügyi miniszternek Ramón Celestino Velázquezt, a légierő ezredesét nevezte ki Maduro. Velázquez a környezetgazdálkodás, a fizikai földrajz és a meteorológia szakértője.

A jelenlegi közösségi ügyekért felelős miniszter, Erika Farias a városok élelmiszer-biztonságának erősítése érdekében létrehozott városi mezőgazdaságügyi miniszter posztját tölti be.

Az egészségügyi miniszter posztját a továbbiakban Antonieta Caporale Zamora tölti be. Zamora szülész-nőgyógyászként végzett, és jelenleg a caracasi egyetemi kórházat vezeti.

Barinas állam eddigi kormányzója, Adán Chávez (a néhai Chávez elnök bátyja, korábbi oktatási miniszter) fogja betölteni a kulturális miniszteri posztot, Francisco Torrealba pedig a társadalmi munkafolyamatokért felelős miniszter lesz.

További változás, hogy César Salazar Coll admirális vezetésével Közmunkák Minisztériuma külön fog válni a Szárazföldi Szállításért Felelős Minisztériumtól. A tudományos, technológiai és felsőoktatási ügyekért felelős miniszter pedig Hugbel Roa jelenlegi nemzetgyűlési képviselő lesz.

Az államfő emellett megerősítette posztján a jelenlegi miniszterek közül Delcy Rodríguez külügyminisztert, Ernesto Villegas kommunikációs minisztert, Rodolfo Marco Torres élelmiszerügyi minisztert, Jesús Faría külkereskedelmi minisztert, Vladimir Padrino López védelmi minisztert, Ricardo Menéndez tervezési minisztert, Blanca Eekhout nőügyi és nemi egyenlőségért felelős minisztert, Néstor Reverol belügyminisztert, valamint Iris Varela büntetés-végrehajtási ügyekért felelős minisztert.

Írta: Lucas Koerner

Megjelent a venezuelanalysis.com oldalon.

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo