• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Továbbra is Mexikó a világ egyik legveszélyesebb országa az újságírók számára
Továbbra is Mexikó a világ egyik legveszélyesebb országa az újságírók számára
2017. január 05. csütörtök, 22:58

Legkevesebb 93 újságírót és médiamunkást öltek meg 2016-ban a munkájukkal összefüggő okok miatt a világon, számolt be róla a Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ). Két latin-amerikai ország, Guatemala és Mexikó benne van abban az öt országban, ahol a legtöbb újságírót gyilkolták meg.

A szervezet szerint ez a szám tizenkilenccel kevesebb, mint 2015-ben, de arra figyelmeztetett, hogy az újságírókat érő megfélemlítések és fenyegetések romló tendenciát jeleznek az újságírók elleni támadások terén.

„A legrosszabb bűncselekmény a csend” - Fotó: radio.uchile.cl

„Az újságírókat és a médiamunkásokat érő erőszak bármiféle csökkenése üdvözlendő, de ezek az adatok és a médiamunkások ellen továbbra is folytatott szándékos, gyakran halált okozó támadások nem sok megnyugvással szolgálnak, és arra nézve sem kecsegtetnek sok reménnyel, hogy a sajtó biztonságának jelenlegi válsága hamarosan megoldódna” – írta egy közleményben az IFJ elnöke, Philippe Leruth.

„Az médiát övező ilyen mértékű erőszaknak hatására lépnie kellene mindenkinek, aki elkötelezett az újságírók védelme iránt. Nem szabad, hogy büntetlenül maradjanak ezek a bűncselekmények” – jelentette ki.

A 2016-ban megölt 93 újságíró célzott támadások, bombarobbanások vagy tűzharc következtében vesztette életét, ismertette a szervezet.

Irakban haltak meg a legtöbben, tizenöten, a második helyen pedig Afganisztán áll tizenhárom halálos áldozattal. Ebből heten akkor haltak meg, amikor a tálibok megtámadták a korábban általuk katonai célpontnak nyilvánított TOLO TV kisbuszát, és megöltek hét újságírót és a kisegítő személyzetüket.

Eközben Mexikóban tizenegy újságírót öltek meg, nyolcat Jemenben, hatot-hatot Guatemalában és Szíriában, ötöt-ötöt pedig Indiában és Pakisztánban.

Azon a 93 újságírón túl, akik hivatásuk végzése és munkájukkal kapcsolatos célzott támadások közben vesztették életüket, húsz brazil sportriporter is meghalt abban a november végi kolumbiai repülőgép-szerencsétlenségben, amelyben odaveszett a brazil Chapecoense futballcsapat majd’ minden tagja. Kilenc orosz újságíró is meghalt az orosz katonai repülőgép karácsony utáni katasztrófájában.

A szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy a 2016-ban megölt újságírók száma magasabb lehet, mivel többen eltűntek, de nem áll rendelkezésre elég információ róluk, hogy halottá nyilvánítsák őket.

„Az munkájuk miatt megölt újságírók és médiamunkások száma magasabb lehet, ha több hitelt érdemlő információ lenne ezekről az eltűnéses esetekről, és egyes országokban az újságírók nem gyakorolnának öncenzúrát, hogy elkerüljék a bűnözők nem kívánt figyelmét” – írta sajtóközleményében a szervezet főtitkára, Anthony Bellanger.

A szervezet adatai szerint az arab világban és a Közel-Keleten ölték meg a legtöbb újságírót, szám szerint harmincat, ezt követi az ázsiai és csendes-óceáni térség huszonnyolc halálesettel, Latin-Amerika huszonnéggyel, Afrika nyolccal és Európa három esettel.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo