• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Még mindig a PSUV-t támogatják a legtöbben Venezuelában
Még mindig a PSUV-t támogatják a legtöbben Venezuelában
2017. január 05. csütörtök, 22:39

Egy új felmérés azt mutatja, hogy a Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) a dél-amerikai ország legnagyobb támogatottságú pártja.

A Hinterlaces közvélemény-kutató cég felmérése szerint a venezuelaiak 27 százaléka határozta meg magát a PSUV támogatójaként. A megkérdezettek 12 százaléka támogatja az Népi Akarat Pártját, 7,2 százalék az Első az Igazság Pártot, 6 százalék a Demokratikus Akciót, 1,8 százalék az Új Korszakot, 1 százalék a kereszténydemokrata COPEI pártot, míg 8,6 százalék a jobboldali ellenzéki koalíciót, a Demokratikus Egység Kerekasztalt nevezte meg a hozzá legközelebb álló politikai erőnek.

A venezuelaiak többsége szerint az ellenzék nagyon megosztott - Kép: ecopolitica.net

Bár a PSUV támogatottsága Hugo Chávez halála óta a 40 százalékos szintről jelentősen csökkent, a párt támogatottsága még mindig relatíve erős maradt az olajár összeomlását követően az országot az elmúlt két évben sújtó gazdasági válság ellenére is.

Ugyanakkor a kutatás arra is rámutatott, hogy a magukat függetlenként meghatározók száma drámaian növekedett az elmúlt hónapokban, a választópolgárok 51 százaléka nem tud azonosulni sem a chavista blokkal, sem a jobboldali ellenzékkel.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy a lakosság 33,9 százaléka nem támogat egyetlen jelenlegi politikai pártot sem.

A Maduro-kormány támogatottságának az utóbbi évekbeli csökkenéséből ugyanakkor nem volt képes profitálni a venezuelai ellenzék, amely úgy tűnik, hogy nem képes a kormányzattal szemben meglévő lakossági elégedetlenséget becsatornázni.

Egy novemberi felmérés szerint a lakosság több mint 60 százaléka „nagyon megosztottnak” látja az ellenzéket, amelynek nincsen programja az ország irányítására.

Az új felmérést a Panorama nevű venezuelai napilap publikálta.

Írta: Lucas Koerner

Megjelent a venezuelanalysis.com weboldalon.

Forrás: teleSUR

 

logo