• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Az argentin Nobel-díjas szerint a latin-amerikai puccsok újragyarmatosítják a kontinenst
Az argentin Nobel-díjas szerint a latin-amerikai puccsok újragyarmatosítják a kontinenst
2016. november 19. szombat, 18:45

A latin-amerikai politikában a közelmúltban bekövetkezett jobboldali fordulat súlyos társadalmi konfliktusokat fog okozni, és a lakosság nagy rétegei fognak peremre szorulni, figyelmeztetett az argentin Nobel-díjas, Adolfo Pérez Esquivel.

Az emberi jogi aktivista az EFE-nek adott interjújában arról beszélt, hogy Latin-Amerikában jelenleg „visszaszorulóban vannak a szociálpolitikák, és előretör a neoliberalizmus (a dogmatikus szabadpiaci politika).”

Az argentin Nobel-díjas a latin-amerikai puccsok veszélyeire figyelmeztetett - Fotó: EFE

Azt mondta, hogy a neoliberalizmus visszatérése és a képviseleti demokrácia jelenlegi válsága az elmúlt évek „puha puccsainak” eredménye. Ezzel a parlamenti eljárásokkal a hivatalukból elmozdított három baloldali államfőre, az idén elmozdított brazil Dilma Rousseffre, a 2012-ben elmozdított paraguayi Fernando Lugóra és a 2009-ben elmozdított hondurasi Manuel Zelayára utalt.

„Nincsen legitimitásuk. Ezek puha puccsok, amelyekhez ma már nem a fegyveres erőkre van szükség, hanem a politikusok, a magánszektor és a bíróságok összejátszására”, fogalmazott Pérez Esquivel, aki szerint parlamenti puccsal próbálkozhatnak a venezuelai baloldali elnök, Nicolás Maduro ellen is.

Kijelentette, hogy ezeket a stratégiákat azért indították, hogy megbüntessék azokat a kormányokat, akik „elhagyták az Egyesült Államok hegemonikus hatalmának vonzáskörzetét, és most széthúzást keltenek az egykoron a közös érdekeik mentén például az UNASUR-ban vagy a MERCOSUR-ban egyesült országok között.”

„2005-ben »nemet« mondtunk a FTAA-ra (az Egyesült Államok által szorgalmazott Amerikai Szabadkereskedelmi Övezetre), mert fent akartuk tartani a szuverenitásunkat, függetlenségünket, és döntési jogunkat javaink és forrásainak felett” – mondta az aktivista, aki 1980-ban kapta meg a Nobel-békedíjat, amiért békés emberi jogi szervezetek alapításával harcolt az 1976 és 1983 közötti katonai diktatúra ellen.

„Most az Egyesült Államok uralja a kereskedelmet, és az olyan kormányok, mint (Mauricio) Macrié Argentínában behódolnak a politikájának. Óceánközi megállapodást is szeretnének kötni az Európai Unióval. Ez újragyarmatosítás” – mondta Pérez Esquivel.

Az Egyesült Államokkal kapcsolatban azt mondta, hogy nem sok változásra lehet számítani az ingatlanmágnás Donald Trump elnökválasztási győzelmével.

„Trump számos társadalmi tényező elégedetlenségét testesíti meg, de meg kell érteni, hogy az Egyesült Államokban nem az elnök kormányoz, hanem a nagyvállalatok és a katonai-ipari komplexum, és Trump azt fogja csinálni, amit mondanak neki” – jelentette ki Esquivel.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo