• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Egymásra épített maja piramisokat találtak Mexikóban
Egymásra épített maja piramisokat találtak Mexikóban
2016. november 17. csütörtök, 09:29

Egy harmadik szerkezeti egységet találtak a híres Kukulkán piramisban Kelet-Mexikóban, jelentették be szakértők.

A tíz méter magas piramisra két másik szerkezeti egységben bukkantak rá, amelyek együtt alkotják a Yucatán államban található híres Chichén Itzá-i maja régészeti műemlékegyüttes harminc méteres piramisát.

Különleges, nem romboló technikával bukkantak rá a harmadik piramisra - Kép: AP

A felfedezés alapján feltételezhető, hogy a piramist három szakaszban építették meg. A maja civilizáció egész Közép-Amerikára kiterjedt, és körülbelül az időszámításunk utáni 6. században volt a csúcson.

A nemrég felfedezett kisebb piramis építését a kutatók 550 és 800 közé teszik. A középső szerkezeti egységet az 1930-as években fedezték fel, míg a legnagyobbat a vélekedések szerint 1050 és 1300 között fejezték be.

„Olyan ez, mint az orosz matrjoska baba. A nagy alatt van egy másik, alatta pedig még egy” – magyarázta René Chávez Seguro kutató egy sajtótájékoztatón.

A Kukulkán piramis Mexikó egyik leghíresebb műemléke - Fotó: AFP

A piramisokat különböző okokból építhették egymásra. Ilyen ok lehetett a szerkezet megrongálódása vagy egy új vezetés érkezése, mondják a szakértők.

Arról beszélnek, hogy a legkisebb piramist nem rongáló technikával fedezték fel, ami azt jelenti, hogy átvilágították a piramist, hogy károkozás nélkül beláthassanak a belsejébe.

A felfedezés új megvilágításba helyezheti a maja kultúra eredetét, mielőtt az beleolvadt volna a közép-amerikai népességbe.

Tavaly a régészek felfedezték, hogy a Kukulkán piramis egy cenote-ra vagyis földalatti folyóra épült, ami gyakori jelenség a térségben, és amit a maják tiszteltek.

Chichén Itzá ma az UNESCO világörökségi helyszíne, és évente emberek milliói keresik fel.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo