• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Még hosszú az út a nemi egyenlőség előtt Latin-Amerikában
Még hosszú az út a nemi egyenlőség előtt Latin-Amerikában
2016. október 29. szombat, 18:01

Nem lehetséges a fejlődés, ha a nőknek nincs fizikai autonómiájuk, áll a Latin-amerikai és Karibi Gazdasági Bizottság (CEPAL) idén az uruguayi Montevideóban tartott éves a Nők Helyzete Latin-Amerikában és a Karib-térségben Regionális Konferenciája keretében múlt hétfőn kiadott új jelentésében.

A latin-amerikai nők még mindig nem tudják teljes körűen gyakorolni az egészséghez való jogukat, állítja a dokumentum, és reprodukciós és szexuális életükről sem dönthetnek szabadon, mivel több ország még mindig korlátozza az abortuszhoz való hozzáférést.

A nők még mindig kiszolgáltatottabbak a férfiaknál Latin-Amerikában - Fotó: AFP

A nagyarányú gyermekágyi halálozás, amely sok esetben elkerülhető lenne, nagyon károsan érinti a nők fizikai autonómiáját, miközben a növekvő gyermek- és serdülőkori anyaság „veszélyezteti számos lány és fiatal nő jelenlegi és jövőbeli jólétét”.

A CEPAL újfent megerősítette azt is, hogy a nőknek joguk van az erőszaktól mentes élethez, és elítélte, hogy a térségben magas a nők ellen elkövetett gyilkosságok száma, „amit tovább súlyosbít az igazságszolgáltatáshoz való nem megfelelő hozzáférés”. Minden nap legkevesebb tizenkét latin-amerikai nő hal meg csupán azért, mert nő. 2014-ben több mint kétezer ilyen esetet jelentettek.

A fizikai autonómián túl a vagyonelosztás is kulcsfontosságú a nők függetlenségének biztosításához. A CEPAL azt javasolta, hogy a kormányok vezessenek be olyan politikát, amely megfelelően kezeli „a női szegénységet, mind a pénz, mind pedig az idő terén, megteremti az egyenlő bérezést, véget vet a munkaerő-piaci diszkriminációnak és átszabja a részrehajló vagy nem megfelelő társadalombiztosítást.”

A nemek gazdasági egyenlőtlensége a fizetés nélküli házi munkában és az otthoni ápolási munkában gyökerezik. A CEPAL azt javasolta a kormányoknak, hogy biztosítsanak a nőknek egy minimálbért és rövidebb munkaidőt, illetve a természeti erőforrásokhoz és a termelőeszközökhöz való hozzáférést és ellenőrzést, különösen a vidéki vagy az őslakos közösségekben.

A nők közel 29 százaléka nem rendelkezik önálló jövedelemmel, miközben a férfiak csupán 12,5 százalékának nincs jövedelemforrása. 28 százalékuknak van a minimálbérnél kevesebb jövedelme, míg ez az arány a férfiaknál csak 18,3 százalék. A nők átlagosan a férfiak keresetének 83,9 százalékát keresik, és ez a jövedelem-különbség növekszik az olyan ágazatokban, amelyekhez magasabb iskolai végzettség szükségeltetik. A nők többsége, 71-86 százalékuk, még mindig anyagilag nem ellentételezett házimunkát végez, állapította meg a jelentés.

Demográfiai súlyuk és a társadalomhoz való hozzájárulásuk, valamint az abban betöltött szerepük ellenére a nők láthatatlanok és nincsenek jelen nemcsak a politikai színtéren, de más döntéshozási területeken, például a gazdaságban, az üzleti életben, a szakszervezetekben, a tudományos életben, a tudásmenedzsmentben és a médiában sem, állítja a dokumentum.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo