• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Mexikó végzi el az Egyesült Államok helyett a piszkos munkát azzal, hogy feltartóztatja a közép-amerikai gyerekeket
Mexikó végzi el az Egyesült Államok helyett a piszkos munkát azzal, hogy feltartóztatja a közép-amerikai gyerekeket
2016. október 26. szerda, 22:14

A Mexikóban őrizetbe vett kísérő nélküli közép-amerikai bevándorló gyerekek száma 2014 és 2015 között megduplázódott, 2016-ban pedig várhatóan újra rekordot dönt, ami miatt egyre többen követelik az ország vitatott, az Egyesült Államok által támogatott déli határrendészeti programjának reformját.

A mexikói Emberi Jogi Bizottság a helyi sajtó által kedden közölt adatai szerint a Mexikóban elfogott közép-amerikai kiskorúak száma a 2014-es 10.934-ről 2015-re 20.369-re ugrott meg. Tavaly az őrizetbe vételek mintegy 70 százaléka mindössze három déli államban, Chiapasban, Tabascóban és Veracruzban történt.

A kísérő nélküli gyerekek sokszor rossz bánásmódban részesülnek Mexikóban - Fotó: Reuters

Az idei év első három hónapjában újabb tízezer kísérő nélküli gyermeket vettek őrizetbe, ami hasonló magas számokat vetít előre az év végére. A döntő többségük – közel 98 százalékuk – Hondurasból, El Salvadorból és Guatemalából, vagyis Közép-Amerika Északi Háromszögéből származik. Az őrizetbe vett bevándorlók száma azonban ennél sokkal magasabb, ha beleszámítjuk azokat a gyermekek is, akik családjukkal együtt utaznak.

A La Jornada újságban közölt adatokból az is kiderül, hogy az elfogott kiskorúak többségét – közel 68 százalékukat – nem gyermek- és serdülőkoruknak megfelelő családi létesítményekben helyezték el, hanem ugyanolyan körülmények között tartották őket fogva, mint a felnőtteket.

Szakértők arra figyelmeztettek, hogy az ilyesfajta bánásmód sérti a gyermekek jogait.

Az ország emberi jogi testülete felszólította Mexikót, hogy „módosítsa” a Plan Frontera Sur (Déli Határ Terv) elnevezésű határvédelmi politikát. Mexikó 2014 júliusában, az egyesült államokbeli úgynevezett gyermek bevándorlási válság csúcspontján indította a tervet, hogy megtörje az iratok nélküli közép-amerikai bevándorlók hullámait, akik Mexikó hagyományosan porózus déli határán haladtak át útban az Egyesült Államok felé.

A hatóságok folyamatosan úgy beszélnek a Déli Határ Tervről, mint ami segít felgyorsítani a belépési engedélyek és az ideiglenes munkavállalói vízumok elbírálásának folyamatát, de a program növelte a határ menti járőrök számát, fokozta a vasúti ellenőrzéseket, növelte a hivatalos határátkelőhelyek számát, célba vette az embercsempész-hálózatokat és fokozta a letartóztatásokat. A bírálói azt mondják, hogy a PFS és az Egyesült Államok támogatását élvező vitatott biztonsági program, a Mérida Kezdeményezés – ami a tervet szorgalmazta – az iratok nélküli közép-amerikaiakat olyan még veszélyesebb migrációs célpontok felé taszítja, mint amilyen Mexikó, és az Egyesült Államok bevándorlók elleni háborúját vívja.

Washington egy vitatott, Szövetség a Haladásért az Északi Háromszögnek elnevezésű 750 millió dolláros segélycsomagot bocsátott rendelkezésre, hogy azzal kezelje az elszabadult bevándorlás, a szegénység, a rossz közbiztonság és az erőszak térségbeli problémáját. Bírálói azonban azt mondják, hogy ez az erőforrás-kivonás, a militarizáció és a privatizáció fokozásának modellje, amely akár súlyosbíthatja is az egyenlőtlenséget, és emberijog-sértések hullámát indíthatja el, miközben a válság mélyen gyökerező okait nem oldja meg.

A Kongresszusi Kutató Szolgálat egy áprilisban kiadott jelentése szerint az Északi Háromszögből származó kísérő nélküli gyermekek száma 2011 óta növekszik. Miközben Mexikóban az egekbe szökött az őrizetbe vett gyermekek száma, az Egyesült Államokban elfogott kísérő nélküli kiskorúak aránya 45 százalékkal visszaesett 2015-ben, miután 2014-ben számuk meghaladta az 52 ezret.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo