• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális A chilei elnök eltökélt az abortusztörvények megváltoztatását illetően
A chilei elnök eltökélt az abortusztörvények megváltoztatását illetően
2016. október 01. szombat, 09:13

Chile egyike a világ azon hat országának, ahol egy nőt büntetőjogilag felelősségre lehet vonni, ha abortuszhoz folyamodik, bármilyen körülmények között is teszi azt. Az ország első női elnöke, Michelle Bachelet erős ellenállással szemben próbál ezen változtatni.

„Hiszek abban, hogy a nőknek jogilag is lehetővé kellene tenni, hogy meghozzák a döntéseiket. Ebben országban ez ma is kriminalizálva van – ha megszakítod a terhességedet, akkor börtönbe kerülsz. Én úgy vélem, hogy ez nem fair” – mondta nekem Bachelet.

„A nők kerülhetnek egészségtelen helyzetbe nemi erőszak és más miatt, és lehetnek olyan nők, akik nem szeretnének ilyen helyzetben gyereket vállalni.”

Bachelet elnök személyes ügynek tekinti az abortusztörvények enyhítését - Fotó: BBC

Az először 2006-ban megválasztott, és most Sebastián Piñera után második elnöki ciklusát töltő Bachelet személyes ügyévé tette országa korlátozó abortusztörvényeinek megváltoztatását.

A változtatások nyomán az abortusz lehetővé válna a 12. hétig:

  • ha az anya egészsége veszélyben van
  • ha a magzat nem élné túl a terhességet
  • ha a nőt megerőszakolták

Ha azonban az anya 14 év alatti, akkor a határ a 18. hétig tolódna ki. A javaslatot az ország kongresszusa már elfogadta, de még a szenátus jóváhagyására is szükség van ahhoz, hogy törvényi erőre emelkedjen.

„Erőtlenül”

A városi Chile modern és kifinomult helynek tűnik. Meleg párok sétálnak kéz a kézben, és erős az alternatív utcai kultúra. De azért van néhány régi beidegződés.

Bár Chilében tiltva van, végeznek abortuszokat. Akik megengedhetik maguknak, azok titkos magánklinikákhoz fordulnak, vagy személyes kapcsolataik révén hozzájutnak az abortuszgyógyszerként ismert Misoprostolhoz.

Ha azonban valaki szegény, akkor a lehetőségei jóval korlátozottabbak. A negyvenes éveik elején járó Paolának és Andreának egyaránt tervezett terhességük volt, de aztán azt állapították meg náluk, hogy végzetesen károsodott magzatokat hordanak a szívük alatt.

Paola azt mondta, hogy úgy érezte magát, „mint egy élőhalott, és mint aki a saját fiának a koporsója. Kínszenvedés volt.” Elmondta, hogy az abortusz egész biztos egy nagyon fájdalmas élmény, de annál nem rosszabb, mint a világra kényszeríteni ezt a gyermeket.

A legjobb tanács, amit Paola az orvosától kapott az volt, hogy imádkozzon. Nem engedélyezték számára az abortuszt; ahogy Andrea számára sem, még úgy sem, hogy az élete veszélyben volt.

Andrea és Paola úgy véli, szükségtelenül kellett szenvedniük - Fotó: BBC

Mindkettejüknek hónapokig kellett hordaniuk a gyermekeiket, és meg kellett szülniük őket – anélkül, hogy bármiféle remény lett volna arra, hogy életben maradnak.

Andrea ezt mondta nekem: „Erőtlennek éreztem magam, hogy arra kényszerültem, hogy átéljem ezt a procedúrát, azok után, hogy a lányomat életképtelennek nyilvánították. Szükségtelenül szenvedtem, ahogy a családom is. Később az elnök azt mondta nekem, hogy látta, hogy néhány barátja hasonlókon ugyanezen ment keresztül.”

„Biztos vannak emberek, akik képesek ezzel együtt élni, és ez rendben is van, de van egy csomó ember, akik lelkileg tönkremennek ezután, és életük örökre megváltozik. Ezért gondoljuk úgy, hogy nekik meg kellene adni a lehetőséget, hogy döntsenek magukról, arról, hogy mit választanak.”

A korábbi kormányok is próbáltak már lazítani a törvényeken, de Bachelet kormánya sokkal tovább jutott ebben, mint korábban bárki. A javaslatot így is sokan vitatják, élükön az egyházzal.

Szeptember elején az szervezett is egy tüntetést a fővárosban, amelyen több tízezer ember vett részt. Egyiküket, Gloriát 12 éves korában az egyik unokatestvére megerőszakolta, és a családja abortuszt végeztetett rajta. Soha nem épült fel, és több alkalommal kísérelt meg öngyilkosságot.

Így fogalmazott: „Én, ha lett volna választásom, akkor megtartottam volna a lányomat. De nem én döntöttem. Az abortusz egy életre szóló sebet ejt – előtte is és utána is. Semmi jó nem származik az abortuszból, semmi, semmi.”

„A nők még mindig függnek”

Chilében sok beszélgetés az ország erőszakos múltjáig vezet vissza, amikor Salvador Allende kormányát megdöntötte az Augusto Pinochet tábornok vezette puccs. A tábornok 1989-ben, katonai kormánya egyik utolsó intézkedésével betiltotta az abortuszt.

Annak ellenére, hogy döntően katolikus ország, Chilében addig törvényes volt a művi terhesség-megszakítás.

Lorena Frías emberi jogi ügyvéd szerint a katonai diktatúra még mindig sötét árnyékot vet Chile a személyes szabadsághoz fűződő viszonyára és az abortuszra.

„Az emberi jogok még húsz évvel a diktatúra után sem képezik a politikai közbeszéd részét” – mondta. „Ez még nehezebbé teszi, hogy a nők érdekeit védő nemzetközi normákkal érveljünk. Chilében a nők még mindig függenek.”

„A nőknek nincs döntési joguk a saját testük, saját pénzügyeik, saját szabadságuk felett, emiatt még nehezebb előmozdítani az abortusz ügyét.”

A viták ellenére úgy tűnik, hogy a közvélemény Bachelet elnök mögött áll. Ő pedig azt reméli, hogy a chilei nőknek hamarosan megadatik a választás lehetősége, amit az anyáiktól megtagadtak.

A világon Chilében, a Dominikai Köztársaságban, El Salvadorban, Máltán, Nicaraguában és a Vatikánban tiltott minden körülmények között az abortusz.

Írta: Reeta Chakrabarti

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo