• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális A Costa Rica-i elnök kiállt a bevándorlók mellett az ENSZ közgyűlésén
A Costa Rica-i elnök kiállt a bevándorlók mellett az ENSZ közgyűlésén
2016. szeptember 22. csütörtök, 11:58

Luis Guillermo Solís Costa Rica-i elnök kedd este felszólította az ENSZ tagállamait, hogy találjanak megoldást a menekültek és a bevándorlók emberi jogainak biztosítására. Szavainak idején Costa Ricában nagyarányú bevándorlás zajlik.

Solís az ENSZ közgyűlésének 71. közgyűlésének résztvevői előtt beszélt, és azt mondta, hogy a bevándorlás globális probléma, amely közös megoldásokat, szolidaritást, megosztott felelősséget és egységes szemléletet kíván.

„Lassan úgy ér véget a 2016-os év, hogy alig történt haladás a menekült- és bevándorlási válságban, ami a legrosszabb a második világháború óta” – fogalmazott. Április és szeptember között 9.500 bevándorló haladt át Costa Ricán, mondta Solís. A közép-amerikai ország az év első hat hónapjában 215 embernek adott menekültstátuszt.

Solís többek között a menekültekkel való szolidaritásra szólított fel - Fotó: Casa Presidencial

Az elnök megjegyezte, hogy az ország jelenleg több ezer az Egyesült Államokba tartó kubai, haiti, közép-amerikai, ázsiai és afrikai útvonalába esik. Solís elmondta azt is, hogy az ország kénytelen „szűkös forrásaihoz nyúlni, hogy ellássa ezeket a bevándorlókat”.

Arról is beszélt, hogy az éghajlatváltozás miatt súlyosbodó környezeti katasztrófák arra kényszerítik az embereket, hogy meginduljanak az országukon belül és kívül is.

Az elnök sürgette az ENSZ tagjait, hogy mérjék fel a bevándorlás a nőkre gyakorolt hatását, és dolgozzanak ki jobb politikákat ennek a kérdésnek a kezelésére. „Tartósan fel kell emelnünk a hangunkat és cselekvésre kell felszólítanunk a nemi alapú erőszak és a szexuális erőszak ellen” – mondta Solís.

Megjegyezte, hogy Costa Rica úgy véli, hogy az ENSZ-nek női főtitkárt kellene választania. Costa Rica jelöltje, Christiana Figueres a hónap elején kiesett a versenyből.

Még a pulpitusról

A bevándorlás témáján túl a Costa Rica-i elnök ellenérzését fejezte ki az észak-koreai atomkísérletekkel szemben, és „teljes mértékben és határozottan elítélte” a terrorizmus minden formáját, függetlenül attól, hogy ki követi el.

Beszélt a klímaváltozásról is, és felidézte Costa Rica környezetvédelmi vállalásait. Köztük azt, hogy az ország szeretne szénhidrogénektől mentes kutató központtá válni, és célja, hogy 2021-re elérje a szénhidrogén-semlegességet.

Solís ünnepelte az Egyesült Államok és Kuba közötti kapcsolatok rendezését, és a békemegállapodást, amit a kolumbiai kormány és a FARC-gerillák kötöttek egymással.

Tiltakozás a brazil kormány ellen

Kedd reggel Solís és kísérete kivonult az ENSZ közgyűléséről, amikor bejelentették, hogy Brazília új elnöke, Michel Temer fog beszélni.

A Costa Rica-i külügyminisztérium egy közleményben azt írta, hogy az elnök döntését az motiválta, hogy kormányát aggasztja a Dilma Rousseff elnök felelősségre vonását követően előállt brazíliai politikai helyzet.

Nicaragua, Kuba, Venezuela, Ecuador és Bolívia delegáltjai is elhagyták a termet Temer beszéde előtt. A külügyminisztérium szerint Costa Rica távozása egyoldalú döntés volt.

A délutáni ülésen a Costa Rica-i képviselők elfogadtak egy indítványt, amelyben azt kérik Manuel González külügyminisztertől, hogy a parlament előtt adjon számot a kormány ENSZ-beli döntéséről.

Gerardo Vargas, a Keresztényszociális Egységpárt képviselője bírálta Solíst, és úgy fogalmazott, hogy Costa Rica külpolitikája „nem függhet az elnök hangulatától”, és hogy „Solís akciója ártott az országról kialakult képnek”.

A Nemzeti Felszabadítási Párthoz tartozó Maureen Clarke azt mondta, hogy Solís lépése nem tükrözi annak módját, ahogyan Costa Rica a külpolitikai kérdéseket kezeli.

González külügyminiszter Facebook-oldalán adott magyarázatot az elnök döntésére, és azt írta, hogy Solís nem ért egyet bizonyos közelmúltbeli brazil politikai eseményekkel. Azt is mondta, hogy nem kötelező egy elnöknek meghallgatnia egy olyan beszédet, ami nem érdekli, és kijelentette, hogy „egyáltalán nem sértettük meg Brazíliát”. González egyúttal kifejezte örömét, hogy ezt a teljes parlament előtt is elmondhatja.

Írta: L. Arias

Forrás: The Tico Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo