• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Máxima Acuñát és férjét megtámadták a bányavállalat őrei
Máxima Acuñát és férjét megtámadták a bányavállalat őrei
2016. szeptember 19. hétfő, 18:00

A nemzetközileg ismert perui környezetvédő, Máxima Acuña és férje súlyosan megsérült egy vasárnap reggeli támadásban, amit feltételezhetően annak a bányatársaságnak a felbérelt verőemberei követtek el, amely ellen Acuñáék harcolnak, számolt be róla Acuña lánya.

Helyi idő szerint délelőtt fél tízkor „a Yanacocha bányavállalat által felbérelt emberek illegálisan betörtek a birtokra és különböző eszközökkel rombolni kezdtek” – mesélte Ysidora Chaupe, Acuña és Jaime Chaupe lánya.

Máxima Acuña kapta idén az egyik legrangosabb környezetvédelmi elismerést - Fotó: Reuters

„Amikor Máxima és Jaime meglátták őket, és azt követelték tőlük, hogy hagyják el a területet, a bányavállalat emberei megtámadták őket, és Máxima fejét és testét egy fegyverrel ütötték, amelynek következtében súlyos sérüléseket szenvedett” – tette hozzá.

Acuña férjének, aki szintén súlyos megsérült, sikerült bejelentést tennie a támadásról a rendőrségen déli tizenkét óra körül. A rendőrség azonban csak rutinellenőrzést tartott, és sorsára hagyta a két kritikus állapotban lévő és orvosi ellátásra szoruló embert.

Acuña elnyerte a Goldman Környezetvédelmi Díjat amiért megakadályozta, hogy az amerikai Newmont bányacég leányvállalata, a Yanococha külszíni aranybányát nyisson, ami beszennyezné a vízforrásokat és vízhányt okozna a mezőgazdasági és szarvasmarha-tenyésztő térségben élő több ezer embernek.

Acuña egyike volt annak a kevés földművesnek, akik 2011-ben nem voltak hajlandóak eladni az északi Cajamarca régióban lévő földjeiket, amikor a Yanacocha belekezdett Dél-Amerika legnagyobb aranybányászati vállalkozásába, a Minas Congába. A Világbank Csoporthoz tartozó International Finance Corporationnak ötszázalékos részesedése van a projektben.

Acuña azóta is harcol a bíróságon földjének tulajdonjogáért, bár 2014 decemberében egy fellebbviteli bírósági döntés visszavont egy korábbi ítéletet, amelynek értelmében három év börtönnel sújtották volna őt és a férjét, amiért állítólag betörtek a Yanacocha birtokára.

Áprilisban Acuña a teleSUR-nak arról a mindennapos félelemről beszélt, amelyben ő és mások kénytelenek élni, mert a bányavállalat továbbra is megfélemlíti mindazokat a campesino vezetőket, akik tüntetni merészelnek a vízhez és a földhöz való jogukért.

A Peruban működő külföldi bányavállalatok gyakran bérelnek fel rendőröket biztonsági őröknek, a perui kormány pedig gyakorta küld rendőröket, katonákat és titkosrendőröket a bányavállalatok, olaj- és gázcégek megsegítésére, hogy azok leverjenek mindenfajta ellenvéleményt és helyi ellenállást.

Március 3-án a Goldman Környezetvédelmi Díj egyik tavalyi díjazottját, Berta Cácerest az otthonában meggyilkolták a hondurasi La Esperanzában. Latin-Amerika az egyik legveszélyesebb hely a világon a környezetvédelmi aktivisták számára. A Global Witness emberi jogi szervezet szerint csak Peruban 61 aktivistát gyilkoltak meg az elmúlt tíz évben.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo