• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Bolívia „antiimperialista” katonai akadémiát nyit
Bolívia „antiimperialista” katonai akadémiát nyit
2016. augusztus 18. csütörtök, 18:01

Evo Morales bolíviai elnök egy új katonai akadémiát nyit, ami elmondása szerint olyan képzést fog nyújtani, ami ellensúlyozza az Egyesült Államok a fejlődő világra gyakorolt befolyását. Morales szerint az akadémia célja többek között az imperializmus és következményeinek tanulmányozása lesz.

Azt mondta, hogy az intézmény ellenpólusa lesz az amerikai hadsereg Georgiában működő Amerikák Iskolájával, amelyben a hidegháború idején az Egyesült Államok szövetségeseit képezték ki. Az iskola egyes korábbi diákjai súlyos emberijog-sértéseket követtek el a térségben.

Az új akadémiát az Amerikák Iskolája ellenpólusának szánják - Fotó: Reuters

Az új akadémia a kelet-bolíviai Santa Cruz városában működik majd, és kezdetben száz diákja lesz.

A megnyitó ünnepségen a bolíviai védelmi miniszter így fogalmazott: „Az Antiimperializmus Iskolája egy olyan iskola, amely az élet megőrzésére törekszik, szemben az Amerikák Iskolájával, amely átmosta a katonatisztek agyát, és elhitette velük, hogy a saját népük az ellenségük.”

Elmondta, hogy kiképző központ segít majd a katonáknak, hogy felismerjék az ország nemzeti szuverenitására leselkedő legnagyobb veszélyeket.

2005-ös elnökké választása óta Morales elnöknek időnként rendkívül feszült kapcsolata az Egyesült Államokkal.

2008-ban kiutasította az Egyesült Államok nagykövetét és kábítószer-ellenes ügynökét, legutóbb pedig azzal vádolta Washingtont, hogy olyan „parlamenti puccsokra” biztat, mint a felfüggesztett Dilma Rousseff brazil elnök elleni folyamatban lévő felelősségre vonási tárgyalás.

Azzal is vádolta az Egyesült Államokat, hogy katonai beavatkozásokon keresztül elősegíti a globális terrorizmust, amire az Iszlám Állam felemelkedését hozta fel példaként.

Az egyesült államokbeli Amerikák Iskolájában egyes végzett katonatisztek Latin-Amerika legszörnyűbb emberi jogi visszaéléseit követték el.

Köztük volt két olyan argentin katonatiszt, akik az 1970-es évek végén a katonai juntát vezették. Emberi jogi szervezetek szerint a katonai kormány regnálása idején körülbelül 30 ezer baloldali ellenzékit ölt meg.

Az egykori guatemalai elnök, Efraín Ríos Montt tábornok is az Amerikák Iskolájában végzett az 1950-es években. Két Igazság Bizottság feltárta, hogy elnöksége idején általánosak voltak az emberi jogi visszaélések, köztük a nemi erőszakok, kínzások, kivégzések és a lakosság, így az őslakosok elleni népirtások a felperzselt föld hadjárat során.

2000-ben a Georgia állambeli Fort Benningben működő akadémiát átnevezték a Nyugati Félteke Biztonsági Együttműködési Intézete.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo