• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Daniel Ortega a feleségét kérte fel alelnökjelöltnek
Daniel Ortega a feleségét kérte fel alelnökjelöltnek
2016. augusztus 03. szerda, 20:04

Daniel Ortega nicaraguai elnök kedden bejelentette, hogy Rosario Murillo lesz „egységkormányának” alelnökjelöltje a novemberi választásokon, amelyen Ortega Sandinista Nemzeti Felszabadítási Frontjának jó esélye van elnyerni egy harmadik ciklust.

Murillo jelenleg kormányszóvivő, de egyúttal költő és régi sandinista vezető is.

Ortegának és feleségének is rendkívül magas a támogatottsága - Fotó: CCC/Jairo Cajina

Egy közelmúltban készített felmérés szerint Ortegát a választók 65 százaléka támogatja, jóval többen, mint bármelyik vetélytársát, számolt be róla a Reuters. Az AFP szerint Murillónak még nagyobb, 80 százalékos a támogatottsága.

Az egykori gerillavezér Ortega először 1979-ben került hatalomra a sandinisták élén, miután sikeresen megdöntötték a Somoza-diktatúrát. Most 2007-es megválasztása óta a harmadik egymást követő hivatali ciklusáért fog indulni.

„Nincs kétségünk afelől, hogy [az alelnökjelöltnek] nőnek kell lennie, és ki lehet jobb egy olyan partnernél, akit már kipróbáltunk a munkában, és nagyon hatékonynak és fegyelmezettnek bizonyult?” – fogalmazott Ortega.

2007 óta a szocialista sandinisták Ortega vezetésével hozzájárultak az ország oktatási és egészségügyi rendszerének fejlesztéséhez. Az Ortega-kormányzat igyekszik javítani a nemi egyenlőséget, és a nőket az ország gazdaságának fontos részévé tette. Ortega korábban arról beszélt, hogy a férfi-nő egyenlőséget szimbolizáló „egységkormányt” tervez felállítani.

Hivatali ideje alatt a sandinisták megerősítették és védték a nicaraguai őslakosok jogait, és elismerést kaptak a környezetvédelmi kérdésekben, a klímaváltozásban és az ország infrastruktúrájába való befektetések terén elért eredményeik miatt.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo