• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális A kolumbiai tűzszünet megváltoztathatja Costa Ricába érkező menekültek összetételét
A kolumbiai tűzszünet megváltoztathatja Costa Ricába érkező menekültek összetételét
2016. június 30. csütörtök, 18:39

A kolumbiai polgárháborúban résztvevő felek havannai kézfogása, amelyre múlt csütörtökön került sor a tűzszüneti megállapodás aláírása után, 52 év után először utat nyithat a béke felé az andoki országban.

Ha a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) sikeresen leszerel és felek közti ellenségeskedés véget ér, akkor visszaeshet a Costa Ricában menedéket kérő kolumbiaiak száma.a

A Costa Ricában élő kolumbiaiak is kitörő örömmel fogadták a tűzszünetet - Fotó: Raúl Arboleda/AFP

Több mint hétezer kolumbiai menekült él Costa Ricában, több mint bármilyen más nemzetiség. Nicaraguaiak, kubaiak, venezuelaiak és salvadoriak az utánuk következő legnagyobb csoportok, akik menekültstátuszért folyamodnak, de az ő számuk sokkal kisebb.

Carmen Muñoz belügyminiszter-helyettes a The Tico Times-nak elmondta, hogy elképzelhető, hogy a Kolumbiából érkező menedékkérők száma csökken, ha a tűzszünet miatt javul a közbiztonság.

A félkatonai csoportokhoz és a gerillákhoz kötődő erőszak a két legfőbb oka, amiért a kolumbiaiak menedékjogot kérnek Costa Ricában, derül ki a múlt csütörtökön a Belügyminisztérium által kiadott éves jelentésből.

„Egyes emberek, akik a menekülést tervezték, úgy döntöttek, hogy megvárják, hogy hogyan alakulnak a béketárgyalások” – mondta. Muñoz azt is elmondta, hogy nemrég beszélt néhány kolumbiai menekülttel, akik azt mondták neki, hogy fontolóra veszik, hogy visszatérjenek Kolumbiába, ha a békefolyamat jól alakul.

Hozzátette, hogy Costa Rica nem az egyetlen ország, amelyben csökkenhet a kolumbiai menekültek száma. „Több ezer kolumbiai él szerte Latin-Amerikában” – jegyezte meg.

Muñoz azonban hangsúlyozta, hogy Costa Rica egyénileg bírál el minden egyes menedékkérelmet. A múlt csütörtöki tűzszüneti megállapodás semmit sem változtat azon, ahogyan Costa Rica a kolumbiaiak által benyújtott kérelmekre tekint.

„Ez egy olyan társadalom, amit több mint ötven évben szétmorzsoltak a hadsereg, a gerillák, az eltűntek, a meggyilkoltak és az otthonukból elűzött emberek” – nyilatkozta a The Tico Timesnak. „Időbe telik ezeknek a sebeknek a begyógyulása.”

A Costa Ricába érkező menekültek összetétele a tűzszünettől függetlenül is változik. 2015-ben a kolumbiaiak által benyújtott menedékkérelmek számát sok év óta először megelőzték a bandaerőszak elől menekülő közép-amerikaiak – elsősorban salvadoriak – által benyújtottak.

A belügyminisztérium múlt csütörtökön nyilvánosságra hozott adatai szerint közép-amerikaiak tavaly 932 menedékkérelmet adtak be Costa Ricában, míg kolumbiaiak 583-at. A hullám hatására a Costa Rica-i belügyminisztérium az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságától átmenetileg tizenkét alkalmazottat kért, hogy segítsenek a kérelmek feldolgozásában.

És még ha a kolumbiaiak által benyújtott kérelmek csökkennek is, Costa Rica összességében továbbra is a menedékkérők számának növekedésére számíthat. 2015-ben Costa Ricában 2.203 menedékkérelmet nyújtottak be, ami majdnem 60 százalékkal több mint a 2014-ben benyújtott 1.384.

Muñoz azt mondta, hogy arra számít, hogy a 2016 végére a menedékkérelmek száma akár a négyezret is elérheti.

Írta: Zach Dyer

Forrás: The Tico Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo