• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Búcsú a fegyverektől: Kolumbia bejelentette a konfliktus végét
Búcsú a fegyverektől: Kolumbia bejelentette a konfliktus végét
2016. június 24. péntek, 00:46

Három és fél évnyi tárgyalás és ötven évnyi konfliktus után tegnap (június 23-án) délután  megtörtént a régen várt áttörés a kolumbiai békefolyamatban.

„Ma új fejezetet nyitunk, egy olyan fejezetet, ami újra reményekkel tölt el minket, és ami lehetővé teszi a sebeink begyógyítását, és esélyt ad a gyermekeinknek, hogy ne ismételjék meg azt a történetet, amely oly sokat ártott az országnak” – mondta tegnap Santos elnök.

Santos elnök és Rodrigo Londoño (más néven Timoleón Jiménez) FARC-parancsnok mind ketten jelen voltak a tegnapi ünnepségen, amelyen részt vett Raúl Castro kubai elnök, a Borge Brende norvég külügyminiszter, Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára, Chile, Venezuela, a Dominikai Köztársaság és El Salvador elnökei, valamint az Egyesült Államok és az Európai Unió különleges küldöttei.

Ban Ki Mun és Raúl Castro is ott volt a megállapodásnál - Fotó: The Bogotá Post

„A FARC-cal való konfliktus végének” bejelentése után az elnök azt mondta, hogy „nem lesz több áldozata ennek a háborúnak, amely ugyanazon nemzet gyermekei között dúlt”.

Lucas Peña szociológus és békenagykövet így nyilatkozott a The Bogotá Postnak: „A mai bejelentéseket optimizmussal kell fogadnia minden kolumbiainak.”

Peña plusz szempontokkal is kiegészítette a megállapodást: „A tűzszüneten és az ellenségeskedés felfüggesztésén kívül a mai nap újdonsága az volt, hogy elfogadták az alkotmánybíróság a végső megállapodás jóváhagyási mechanizmusaira vonatkozó döntését.”

Peña szerint ez azért fontos, mert a bíróságnak hamarosan döntenie kell a kongresszus által néhány héttel ezelőtt elfogadott szabályok jogszerűségéről, ki kell írnia, többek között, egy népszavazást, amelyen a kolumbiaiak elfogadhatják vagy elutasíthatják a havannai tárgyalások tartalmát. A bíróságé lesz az utolsó szó az olyan gyakorlati kérdésekben, mint hogy hány szavazat szükségeltetik majd ahhoz, hogy a békemegállapodás elfogadásra kerüljön.

A megállapodás számos területre kiterjed, például egy végső és végleges kétoldalú tűzszünetre, a fegyverletételre, a politikai részvételre, a félkatonai szervezetekkel szembeni biztonsági intézkedésekre, és a bűnözői magatartás üldözésére, ami esetleg veszélyeztetheti a békemegállapodás végrehajtását.

Három hónappal ezelőtt a kolumbiaiak a békefolyamatba vetett hite újfent megingott, amikor a tárgyaló felek a március 23-i határidőig nem írták alá a békemegállapodást. Most optimizmusra adhat okot, hogy a közvetítők kijelentették, hogy nincs visszaút.

Még mindig számos olyan része van a megállapodásoknak, amelyeket ki kell dolgozni, de elviekben ez a tegnapi bejelentés megnyitja az utat a teljes megállapodás aláírását követő leszerelés és teljes kétoldalú tűzszünet előtt.

Átmeneti zónák

23 átmeneti zónát és nyolc tábort hoznak majd létre, hogy megkönnyítsék a FARC politikai és társadalmi reintegrációját. Mindegyik zónát egykilométeres biztonsági övezet veszi majd körül.

A zónák szigorú szabályok szerint működnek majd. Nem lehet majd bennük egyenruhát és fegyvert viselni, és a távozásokat ellenőrzik majd. Oktatással és képzéssel fogják segíteni az egykori harcosok képességeinek fejlesztését az új életükhöz, és személyi igazolványokat is kapnak majd. Az átmeneti igazságszolgáltatási eljárás, amelyről már korábban megegyeztek, szeptemberben fog kezdődni.

Fegyverletétel

A megállapodás szerint részletes nyilvántartásba vételi folyamat kezdődik, amelynek során a fegyverek, a lőszerek és a robbanóanyagok ellenőrzésre és átadásra kerülnek majd, és amit egy háromoldalú ellenőrző rendszer szabályoz. Három emlékművet emelnek majd a hatástalanított fegyverekből.

Ez a fegyverek átadásának hat hónapos folyamata a végső megállapodás aláírásától (D-nap) kezdve:

D-nap + 1: Elkezdődik a leszerelés és az új zónákba vonulás logisztikájának megtervezése

D-nap + 5: A FARC elkezd az átmeneti zónákba vonulni

D-nap + 7-30: A fegyverek szállítása, mindegyikük ellenőrizve és átvizsgálva

D-nap + 90: A FARC átadja a fegyverek 30 százalékát

D-nap + 120: A FARC átadja a fegyverek 30 százalékát

D-nap + 150: A FARC átadja a fegyverek maradék 40 százalékát

D-nap + 180: Teljes kétoldalú tűzszünet és az ellenségeskedés végső felfüggesztése

Biztonsági garanciák

A FARC aggódik amiatt, hogy a paramilitárisok eddig megnehezítették a tárgyalásokat, és a gerillák félnek a jobboldali félkatonai csoportok a háború utáni támadásaitól, ahogyan azok az ’80-as és ’90-es években is sokukat megölték.

Peña szerint vannak biztosítékok a FARC tagok biztonságának garantálására, így részt vehetnek majd a politikában, ami szintén egy rendkívül fontos pont. „A Hazafias Szövetség – a gerillák politikai eszméivel szövetséges egykori politikai párt – tagjait kivégezték” – mondja. „A kolumbiai kormány biztosítani fogja, hogy a békefolyamat folyományaként létrejött új politikai pártok tagjai részt vehetnek, és döntően egyetlen egykori FARC harcost sem fognak meggyilkolni.”

A tegnapi megállapodás számos védelmi intézkedést tartalmaz, például egy Nemzeti Politikai Paktumot az erőszak ellen, egy Biztonsági Bizottság megalakítását az állami politika megfigyelésére, illetve egy Különleges Nyomozóegységet, amelynek célja a bűnszervezetek felszámolása lesz.

Írta: Emma Newbery

Forrás: The Bogotá Post

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo