• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Kolumbia és a FARC kétoldalú tűzszünetet köt
Kolumbia és a FARC kétoldalú tűzszünetet köt
2016. június 23. csütörtök, 13:21

A kolumbiai kormány és a FARC-lázadók közös nyilatkozatban jelentették be, hogy megállapodtak egy kétoldalú fegyverszünetben, és a fegyverletétel módjában. A részleteket csütörtökön hozzák nyilvánosságra.

Hétfőn Juan Manuel Santos kolumbiai elnök arról beszélt, hogy a végső békemegállapodás aláírására július 20-án kerülhet sor. Ez a megállapodás öt évtizednyi fegyveres konfliktusnak vet majd véget, amelynek során körülbelül 220 ezer ember vesztette életét, és közel hétmilliónak kellett elhagynia az otthonát.

Marcela Duran (a képen) jelentette be a tűzszünetet - Fotó: AFP

A több mint három éve folyó béketárgyalásoknak otthont adó Havannában a kolumbiai kormány szóvivője, Marcela Duran felvázolta a megszületett egyezséget.

„Az országos kormány és a FARC delegációi tájékoztatják a közvéleményt, hogy sikeresen megállapodtak egy végleges és kétoldalú tűzszünetben, a fegyverletételben, a biztonsági garanciákban és a szervezett bűnözői csoportok elleni harcban.”

Carlos Lozada FARC-parancsnok ezt írta a Twitterre: „Így ez a szörnyű éjszaka véget érhet és megnyílhat az út a fény előtt, és június 23-án, csütörtökön bejelentjük a háború utolsó napját.”

A kétoldalú tűzszünet megoldja a béketárgyalások egyik utolsó pontját, és ezután már csak egy megoldatlan pont marad. A feleknek még meg kell határozniuk, hogy a békemegállapodás hogyan lesz végrehajtva, ellenőrizve és jóváhagyva.

A kormányzat a megállapodást népszavazásra akarja bocsátani, hogy a kolumbiai emberek is véleményt nyilváníthassanak róla. A FARC tárgyalói inkább egy alkotmányozó gyűlés összehívását szeretnék, amely beépítené a megállapodást a kolumbiai alkotmányba.

A csütörtöki ülést Santos elnök és a FARC vezetője, Timoleón Jiménez fogja vezetni. Jelen lesz Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Raúl Castro kubai elnök valamint Borge Brende norvég külügyminiszter, akik a védnökséget ellátó országokat képviselik.

A helyszínre utazik Michelle Bachelet chilei, és Nicolás Maduro venezuelai elnök is, illetve az Egyesült Államok, az Európai Unió, El Salvador és a Dominikai Köztársaság képviselői is.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo