• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Hat év alatt közel kétmillió ecuadori emelkedett ki a szegénységből
Hat év alatt közel kétmillió ecuadori emelkedett ki a szegénységből
2016. február 07. vasárnap, 22:25

Az ecuadori Országos Statisztikai és Népszámlálási Intézete pénteken arról számolt be, hogy az ország többdimenziós szegénységi rátája 2009 és 2015 között 16,5 százalékkal csökkent, ami azt jelenti, hogy 1,9 millió ecuadori már nem él szegénységben.

Mind a városi, mind pedig a vidéki szegénység csökkentése a Correa-kormány egyik fő célkitűzése kormányzásának 2007-es kezdete óta. Az ország most a mélyszegénység teljes felszámolásán dolgozik, amit a főváros térségében már sikerült is elérni.

Ecuador komplex mérést alkalmaz a szegénység mértékének megállapításához - Fotó: Ecuadori Elnöki Hivatal

José Rosero, az Országos Statisztikai és Népszámlálási Intézet igazgatója elmondta, hogy a többdimenziós szegénységi ráta a 2009. decemberi 51,5 százalékról 2015 decemberére 35 százalékra csökkent.

Ahelyett, hogy csupán a jövedelmet vagy a fogyasztást venné figyelembe, a többdimenziós szegénységmérésnek négy összetevője van: oktatás; munka és szociális biztonság; egészségügy, víz és élelmiszer; illetve a lakhatás és lakókörnyezet.

„A szegénység egy többdimenziós és sokrétű jelenség, amelynek számos aspektusa van, nem lehet leírni egyetlen vagy egy egydimenziós módon. Ezért a mérce, amit a mérésére használunk, alkalmazkodik a szegénység ezen jellemzőjéhez, és nem csupán a források hiányát veszi figyelembe, de a boldogulás vagy olyan jogok hiányát is, mint az egészségügy, oktatás, lakhatás és a munka” – fejtette ki Romero.

Ecuador két évvel ezelőtt kezdte alkalmazni a többdimenziós szegénységmérést, hogy ezáltal jobban tudja értékelni a szociális programok és beruházások hatásait. Ezt a mérést alkalmazzák Kolumbiában, Chilében, Mexikóban, Costa Ricában és El Salvadorban is, és a politikai döntéshozók általánosságban ezt tartják a szegénységmérés leghatékonyabb módjának.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo