• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális A perui állam kompenzálja a kényszersterilizálás áldozatait
A perui állam kompenzálja a kényszersterilizálás áldozatait
2015. december 02. szerda, 08:42

A perui ombudsmani hivatal becslése szerint több mint 270 ezer nőt sterilizáltak 1995 és 2001 között, de csak 2.091-en nyújtottak be panaszt a Közigazgatási Minisztériumhoz.

Alberto Fujimori kormánya idején (1990-2000) 346.219 nőt sterilizáltak az Önkéntes Sebészeti Fogamzásgátlási Program keretében. Azt azonban nem tudni, hogy mennyien estek át kényszersterilizáláson. A program célja az volt, hogy kontrollálja a perui népesség növekedését, különösen az őslakos és a mélyszegénység sújtotta területeken.

Noha 1999 óta négyszer indítottak és zártak le vizsgálatot az ügyben, a kényszersterilizálásnak áldozatul esett nők küzdelme most győzelmet aratott. Az Igazságügyi Minisztérium 006-2015-JUS számú, november 6-án kiadott legfelsőbb rendelete – amelyben a Nőügyi és a Kiszolgáltatott Csoportokért Felelős Minisztériumnak valamint az Egészségügyi Minisztériumnak is van felelőssége – nemzeti érdeknek nyilvánította a Fujimori-kormány idején végrehajtott kényszersterilizálás áldozataira való kiemelt figyelmet, és elrendeli az áldozatok nyilvántartásának elkészítését. A rendelet említi az ingyenes egészségügyi szolgáltatásokhoz, illetve az ingyenes jogi képviselethez és mentálhigiénés ellátáshoz való hozzáférést is.

A kényszersterilizálás áldozatai tüntetnek 2014-ben - Fotó: Ernesto Benavides/AFP/Getty Images

Rute Zúñiga, a cuzcói a Kényszersterilizálásban Érintett Nők Egyesületének elnöke elmondta, hogy ez a lépés „csak a kezdete annak, amit követelünk, és amit megérdemlünk. Kiemelten oda fogunk figyelni a rendelet intézkedéseinek betartására. Szervezett nőkként követeljük, hogy számoljanak velünk a végrehajtási bizottságokban.”

Az andoki parlament perui képviselője, Hilaria Supa, aki 18 éve a kényszersterilizálásnak áldozatul esett nők mellett áll, úgy tekint a rendeletre, mint „az igazságszolgáltatás kezdetére annak a több ezer nőnek, akiket az akaratuk ellenére sterilizáltak.”

Négy vizsgálat

Az Önkéntes Sebészeti Fogamzásgátlási Program visszaélései 1997-ben lepleződtek le, miután Supa és az Anta tartománybeli Cuzcóban élő nők beszámoltak róluk. 1998-ban María Mamérita Mestanza Chávez, akit beleegyezése nélkül sterilizáltak, hogy ennek tudatában lett volna, a műtét következtében meghalt. Egy évvel később perui és külföldi emberi jogi csoportok a Mestanza-ügyben panaszt nyújtottak be az Amerika-közi Emberi Jogi Bizottsághoz (IACHR) a perui állam ellen.

2003-ban Peru elismerte, hogy megsértették Mestanza élethez, személyes integritáshoz és egyenlő bánásmódhoz való jogait, és megállapodott az áldozat családjával, amelynek értemében Mestanza férje és gyermekei különféle, például pénzbeli kártérítést kaptak, és megígérték nekik, hogy „alapos vizsgálatot fognak folytatni az ügyben”.

Ennek ígéretnek a részeként 2004-ben a Főügyész Hivatala vizsgálatot indított, amit 2009-ben azzal zártak le, hogy nem találtak bűncselekményre utaló bizonyítékokat. 2011-ben, miután az IACHR azt állapította meg, hogy ezek a cselekmények emberiség elleni bűntetteknek minősülnek, amelyek esetében nincs elévülési idő, a Főügyész Hivatala elrendelte, hogy nyissák meg újra a Mestanza-ügyet. Ezúttal a vizsgálat kiterjedt már kétezer másik, akarata ellenére sterilizált nőre is, akiket odáig azonosítottak. A nyomozás azonban 2012-ig megrekedt, amikor is a Limai Első Számú Ügyészi Hivatal utasítást adott annak folytatására.

2014. január 22-én, a vizsgálatot végző ügyész arról számolt be, hogy nincs rá bizonyíték, hogy a gyakorlat Fujimori által elrendelt és Eduardo Yong, Marino Costa és Alejandro Aguinaga egészségügyi miniszterei által végrehajtott politika lett volna. A több száz tanúvallomás ellenére az ügyész azt állapította meg, hogy csupán hat orvos által elkövetett bűncselekményekre vannak bizonyítékok, és lezárta az ügyet, és kijelentette, hogy a kényszersterilizálások nem minősülnek emberiség elleni bűncselekményeknek.

A vizsgálatot a Közigazgatási Minisztérium idén májusban negyedszerre is újranyitotta, de ezúttal belevették az emberiség elleni bűncselekmények és korrupció miatt 2007 óta 25 éves börtönbüntetését töltő Fujimorit, valamint Yong, Costa Bauer és Aguinaga egykori minisztereket is. A Marcelita Gutiérrez által vezetett Limai Második Számú Ügyészi Hivatalnak 2016 januárjáig kell bemutatnia az eredményeit, és megfelelő beadványt benyújtania a bírósághoz.

„Vannak bizonyítékok ahhoz, hogy perbe lehessen fogni Fujimorit ezért az emberiség elleni bűncselekményért, ahogyan azokat az egészségügyi minisztereket is, akik végrehajtották a szegény nők elleni tömeges sterilizálási tervet” – mondta María Ysabel Cedano, a Nők Jogai Védelméről Szóló Tanulmányok igazgatója újságíróknak.

Forrás: Latinamerica Press

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo