• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Elemzések Folyóirat
A svájci választásokról
2011. december 30. péntek, 13:49

Október 23-án választásokat tartottak Svájcban. A parlament két házában nem különösebben változtak az erőviszonyok, a kormányt hagyományosan alkotó pártok elvesztett szavazataiból két párt, a Zöld Liberálispárt (ZLP) és a Polgári Demokrata Párt (PDP) profitált, azonban ezek a pártok az elmúlt évek pártszakadásainak termékei, így nem lehet azt mondani, hogy „új erőkről” lenne szó. 

 
A szociáldemokrata színekben indult marxista jelölt programjából
2011. december 30. péntek, 13:46

A svájci Der Funke egyik tagja a zürichi kantonban indult a szociáldemokrata párt színeiben. Programja középpontjában a dolgozók és a fiatalok, vagyis a kizsákmányolásnak legjobban kitettek védelme szerepelt. Alább olvashatjátok röviden ennek összefoglalását.

 
A Copa América lebonyolításáról - negyedik rész
2011. december 30. péntek, 13:39

Idén július 1-e és 24-e között Argentínában rendezték meg a dél-amerikai labdarúgás legfontosabb eseményét, a Copa Américát. Ez alkalomból igyekszünk egy cikksorozattal közelebb hozni az olvasók számára eme térség futballéletét, ennek negyedik felvonásaként megnézzük, hogy a válogatottakon kívül a klubcsapatok számára milyen megméretési lehetőségek vannak, ezek közül a legismertebbel és legrangosabbal, a Copa Libertadoressel közelebbről is megismerkedünk.

 
125 éve született Diego Rivera
2011. december 30. péntek, 13:35

125 éves született Diego Rivera az egyik legnevesebb mexikói művész, a mexikói monumentális falfestészet megteremtője. 

 
A Playa Giróni invázió
2011. december 29. csütörtök, 15:13

Az előző számunkban már megjelent több cikk, az 51 éve történt észak-amerikai támadás előzményeiről a kubai Disznó-öbölben. Most Kerekes György írásával mutatjuk be ennek az inváziónak a konkrét eseményeit. 

 
Ronald Reagan és külpolitikájának hatása Latin-Amerikára
2011. december 29. csütörtök, 15:05

Idén februárban volt 100 éve, hogy megszületett az Egyesült Államok 40. elnöke, Ronald Reagan. A színészből lett elnök megítélése finoman szólva is vitatható, bár újabban valóságos mítosz kezdett el felépülni személye köré hazájában, és Kelet-Európában. Ennek egyik megnyilvánulása volt az, amikor június végén, Orbán Viktor magyar miniszterelnök, és Condoleezza Rice, George W. Bush elnök második külügyminiszterének jelenlétében a Szabadság téren felavatták szobrát. 

 
2011. évi nemzetközi szeminárium – óriási siker
2011. december 29. csütörtök, 14:53

Az Nemzetközi Marxista Tendencia (IMT) július 31. és augusztus 5. között Olaszországban megtartott Nemzetközi Szemináriuma óriási siker volt. Különböző országokból és kontinensekről körülbelül 225 elvtárs utazott az olaszországi üdülőhelyre, Marina de Massába, hogy részt vegyen egy egyhétnyi intenzív, de élvezetes és tanulságos találkozón.

 
A „Tarará gyermekei” projekt - Kuba „Csernobil gyermekei” projektjének története
2011. december 28. szerda, 12:08

1990 óta Kuba forradalmi kormánya egy olyan programot tart fent, amit az ország egyszerű állampolgárai is büszkeséggel emlegetnek. Ez projekt Ukrajna dolgozóinak mély tiszteletét is kivívta, de, köszönhetően a Washington által fenntartott információs blokád nagyfokú hírközlési szelekciójának, gyakorlatilag ismeretlen az Egyesült Államokban.

 
Kubában képzett észak-amerikai orvos ment életeket Haitin
2011. december 27. kedd, 16:53

A Latin-amerikai Orvosi Iskola (ELAM) 2012-es évfolyamának leendő végzőse vagyok. Egy Indiana állambeli munkásosztálybeliként mélyen megrázott a haiti pusztító földrengés 2010-ben. Éppen Kubában voltam, ahol orvosi tanulmányaimat végeztem az ELAM negyedéves hallgatójaként.

 
Kubai orvosok a haiti kolera járvány vidéki frontjain
2011. december 27. kedd, 16:45

Amikor hasmenéstől elgyötörten, két óra gyaloglás után Emmanuel Losier végre elérte az ország közepén lévő otthonához legközelebb eső kolera központot, meglepetten látta a sok üres ágyat és a kubai orvosokat, akikkel nem tudott kommunikálni.

 
Kuba elképzelései a nemzetközi orvosképzésről
2011. december 27. kedd, 16:39

Amikor Kuba erőfeszítéseiről beszélünk, amit a világ orvosképzéséért végez, nemcsak mennyiségi, hanem minőségi kérdéseket kell érintenünk. Ugyanis nemcsak az a nagy dolog, hogy rengeteg, változatos nemzetiségű, jól képzett orvos kerül ki a karibi szigetország orvos-képző iskoláiból, de ezek az orvosok felfogása az orvosi hivatásról is példamutató.

 
Kuba egészségügyi felszerelést szállít a világ számos pontjára
2011. december 27. kedd, 16:31

Kardiológiai és klinikai neurofiziológiai vizsgálatokhoz használatos felszerelés (néhány közülük még a gyártás megkezdése előtti tesztelés végső fázisában) is van azon termékek között, amiket 25 éves tapasztalattal a kubai ipar fejlesztett ki. 

 
A kubai humanitárius missziók ellenségei
2011. december 27. kedd, 16:26

Amint erről a korábbi cikkeinkben beszámoltunk kubai orvosok dolgoznak különböző külföldi missziókban Latin-Amerika, Afrika és Ázsia nyomornegyedeiben, valamint szegény családokból származó külföldi diákok végzik orvosi tanulmányaikat Kubában.

 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 2

logo