• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Elemzések Határozatlan idejű sztrájk Francia Guyanában: Mindannyian guyanaiak vagyunk!
Határozatlan idejű sztrájk Francia Guyanában: Mindannyian guyanaiak vagyunk!
2017. április 01. szombat, 08:53

Francia Guyanában a hét eleje óta általános sztrájk zajlik. Az alábbi írásban Hubert Prévaud ennek hátterét tárja fel.

Francia Guyanában jelenleg az ország történetének legnagyobb megmozdulása zajlik. Múlt vasárnap a 37 szakszervezetet tömörítő Guyanai Munkásszövetség (UTG) úgy döntött, hogy március 27-e, hétfői kezdettel határozatlan idejű sztrájkot hirdet. Az általános sztrájk szinte az összes iparág dolgozóit érinti.

Határozatlan idejű általános sztrájk zajlik Francia Guyanában - Fotó: AFP

A mozgolódás március 20-án az energetikában dolgozóknál kezdődött. Az Endel (az Engie francia multinacionális energiaszolgáltató leányvállalata) munkásai elzárták a Kourou űrközpont bejáratát, hogy fizetésemelésért tüntessenek. Ez volt az a szikra, amely nyomán átterjedt a sztrájk a gazdaság más szektoraira is: az EDF (Francia Elektromosság) munkásaira, a mezőgazdasági dolgozókra vagy Kourou központjában lévő sebészeti központ alkalmazottjaira.

A szakszervezeti kollektívák útzárakat emeltek számos város bevezető útjain. Port of Cayenne-ben a helyi hatóság prefektúráját is elzárták. Néhol magánemberek is spontán barikádokat emeltek, hogy ezzel csatlakozzanak a szakszervezetekhez. Hétfő óta az ország gyakorlatilag megbénult.

Ez a mozgalom nem a semmiből jött, gyökerei a katasztrofális gazdasági és társadalmi helyzetben keresendők. Guyanában a munkanélküliség általános szintje 22 százalék, ami a fiatalok között meghaladja a 40 százalékot. Az átlagjövedelem összességében 1400 euró, de a guyanaiak közel fele él 500 eurónál kevesebből, miközben az alapvető szükségleti cikkek ára magasabb, mint a francia városokban. A lakosság 15 százaléka nem fér hozzá az ivóvízhez. A gyermekek 44 százaléka csak az általános iskolát végzi el.

A francia államot soha nem érdekelték igazán a guyanaiak. A társadalmi és gazdasági válsággal szembesülve a miniszterelnök által küldött nemzetközi delegáció csak toldozni-foltozni próbálta a helyzetet: 60 millió eurót szántak a kórházra, valamint 25 fős rendőri és 23 fős csendőri erősítést jelentettek be. Mindössze ennyit tudott felajánlani a kormány, pedig 2013-ban François Hollande megígérte a „Megállapodás Guyana jövőjéért” programot, amit azóta sem írtak alá.