• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Elemzések
Ki lép Michelle Bachelet helyére Chilében?
2017. december 17. vasárnap, 00:33

Az eredetileg induló nyolc jelöltből már csak ketten maradtak állva. Az elnökválasztások vasárnapi második fordulójában a chileiek immáron könnyebben dönthetnek. És bizonyos értelemben mindkét jelöltről elmondható, hogy folytonosságot képvisel.

 
Honduras lángokban
2017. december 10. vasárnap, 21:37

Tíz nappal a hondurasi elnökválasztás után az eredményeket még mindig nem hirdették ki, az ország pedig lángokban áll. Tegucigalpa utcáin tüntetők ezrei küszködnek a könnygázzal és a lövedékekkel szemben, legalább tizenegyen meghaltak. Miután az utcákra vezényelték őket, az ország az Egyesült Államok által kiképzett és finanszírozott fegyveres erői megtagadták az elnök által kihirdetett kijárási tilalom betartatását.

 
Az új rendszerellenes baloldal a chilei választások legnagyobb nyertese
2017. november 26. vasárnap, 16:46

Azóta, hogy Augusto Pinochet diktatúrájának 1990-es bukása után visszatért a demokráciához, Chile Dél-Amerika egyik legstabilabb és kiszámíthatóbb politikai rendszerével rendelkezik. Azonban úgy tűnik, hogy a Pinochet utáni korszak politikai stabilitása a végéhez közeledik. Ennek világos kifejeződése a november 19-ei elnök- és parlamenti választások voltak.

 
Sokféle eredményt hozhat Latin-Amerika választási szuperciklusa
2017. november 18. szombat, 17:51

Latin-Amerika az elmúlt évtizedek legfontosabb választási maratonja előtt áll. 2017 novembere és 2018 decembere között a régió nyolc országában tartanak elnökválasztásokat: 2017 novemberében kettőt (Chilében és Hondurasban) míg 2018-ban hatot (február 4-én Costa Ricában, április 22-én Paraguayban, május 27-én Kolumbiában, július 1-én Mexikóban, október 7-én Brazíliában és feltehetően valamikor decemberben Venezuelában).

 
Itt az idő, hogy hadat üzenjünk az Egyesült Államok Latin-Amerikában folytatott „kábítószerek elleni háborújának”
2017. november 14. kedd, 22:24

Egy az Egyesült Államok rendfenntartó erőivel való idei találkozón Jeff Sessions amerikai főügyész megdöbbenését fejezte ki a hazai drogháborús fronton érzékelt tehetetlenséggel kapcsolatban: „Országunknak újfent világosan ki kell mondania, hogy a kábítószer-használat rossz. (…) Tönkre fogja tenni az életedet.”

 
Álvaro Uribe: Kolumbia legveszélyesebb politikusa
2017. november 05. vasárnap, 19:39

Semelyik másik politikai figura nem osztja meg annyira Kolumbiát, mint Álvaro Uribe exelnök. Az államfői posztot 2002 és 2010 között betöltő Uribe a Kolumbia Terv keretében érkező amerikai segélyeket arra használta fel, hogy megerősítse a kolumbiai állam teljesítőképességét.

 
Nagyobb rugalmasságra van szükség most, hogy tizenhárom év múlva megszűnhessen a szegénység
2017. október 26. csütörtök, 23:00

Ebben a hónapban két fontos nemzetközi nap is van: a Szegénység Elleni Küzdelem Világnapja október 17-én, valamint a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja négy nappal korábban. Ez nem véletlen, a kettő szorosan összefügg.

 
A gazdasági háború és a korrupció elleni hadjárat Venezuelában: az ördög a részletekben rejlik
2017. október 24. kedd, 23:28

Az október 15-ei kormányzóválasztásokon aratott óriási chavista győzelem kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy bátor intézkedésekkel leküzdhetőek legyenek a hiányok, még ha ezzel befolyásos emberekkel és csoportokkal való konfrontálódást is kockáztatják.

 
A brazil Donald Trump?
2017. október 21. szombat, 18:38

Jair Bolsonaro brazil politikus, akit Donald Trumphoz hasonlítanak, épp most fejezte be látogatását az Egyesült Államokban, ami a tervezettnél hamarabb ért véget, mivel lemondta a szereplését a washingtoni George Washington Egyetemen (GWU). A felmérések szerint jelenleg ő áll a második helyen a 2018-as brazíliai elnökválasztás versenyében.

 
Hogyan járult hozzá az Egyesült Államok külpolitikája a bevándorlási válsághoz
2017. október 20. péntek, 22:58

Azért cserébe, hogy nem toloncol ki durván 800 ezer „álmodozót” (Dreamers), akik gyerekként érkeztek ebbe az országba, Donald Trump a bevándorlók elleni háború kiterjesztését követeli, amit még megfejel egy rémálomba illő kétezer kilométeres fallal a mexikói határ mentén. A demokraták nemet mondanak. Függetlenül attól, hogy végül születik-e valamilyen egyezség, az ország továbbra is mélyen megosztott marad a délről érkező iratok nélküli bevándorlók kérdését illetően.

 
Megvádolták korrupcióval, népszerűsége a nullához közelít – miért még mindig Temer Brazília elnöke?
2017. október 18. szerda, 19:56

Ha Brazília közelmúltbeli visszaesését elnökeinek csökkenő népszerűségével mérnénk, akkor Michel Temer jelentené a lejtő alját.

 
A Kolumbusz Nap az év legfontosabb napja
2017. október 12. csütörtök, 23:32

Ma, október 12-e a Kolumbusz Nap. Minden évben hivatalosan október második hétfője; idén pontosan arra a dátumra esett, amikor 523 évvel ezelőtt (a cikk eredetileg 2015-ben jelent meg – a szerk.) a Niña, a Pinta és a Santa María a Bahamákra érkezett.

 
„Az ingatlanfejlesztők gazdasági hatalma erősebbnek bizonyult”
2017. október 06. péntek, 22:41

Mexikóvárosban a szerencsétlenségek sosem járnak egyedül. Amellett, hogy egy ősi tó partjára épült, és így évente negyven centimétert süllyed, a város a Csendes-óceán medencéjén végighúzódó Tűzgyűrű mentén fekszik, mely a világ földrengéseinek 90 százalékait produkálja. Ezek a szerencsétlen körülmények együttesen segítenek megmagyarázni azt, hogy egy 7,1-es erősségű földrengés – amely 366 embert megölt és hatezret megsebesített – hogyan dönthette úgy romba a várost, mint egy harminc évvel ezelőtti 8,0-as erősségű földmozgás.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 18

logo