• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Magunkról Rólunk Az Európai Baloldali Párt szolidaritását fejezte ki Kubával és Venezuelával Budapesten
Az Európai Baloldali Párt szolidaritását fejezte ki Kubával és Venezuelával Budapesten
2016. október 17. hétfő, 18:30

Október 14-én, pénteken a Venezuelai Bolivári Köztársaság budapesti Nagykövetségén az Hugo Chávez Főparancsnok Teremben egy a kubai és venezuelai forradalommal szolidáris európai találkozóra került sor az Európai Baloldali Párt kezdeményezésére, a Magyarországi Munkáspárt 2006, a Latin-Amerika Társaság és Venezuela illetve Kuba nagykövetségének együttműködésében.

Raúl Betancourt Seeland a venezuelai nagykövet köszöntője és Julio César Cancio Ferrer, Kuba nagykövetének rövid beszéde után az erre az alkalomra meghívott előadók osztották meg gondolataikat a közönséggel. Az eseményen beszélt: Rodrigo Cabezas, a Venezuelai Egyesült Szocialista Párt alelnöke, Noel Carrillo, a Kubai Kommunista Párt Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályának európai ügyek koordinátora, Iole Iliada Lopes, a Perseu Abramo Alapítvány alelnöke (a Brazil Munkáspárt tagja) és Juan Ramón Ruiz, a Guatemalai Nemzeti Forradalmi Egység Pártjának nemzetközi kapcsolatok titkára.

Jeles előadók beszéltek a jelenlegi latin-amerikai helyzetről Budapesten - Fotó: Venezuelai Nagykövetség

A rendezvényen felszólalók az előadásaikban értékes információkat és véleményeket osztottak meg azokról a politikai pillanatokról, amelyeken jelenleg saját országaik mennek át. Beszéltek az Egyesült Államok azon hiábavaló kísérletéről, amelyet ellenforradalmi offenzívaként, a nemzeti oligarchiákkal való együttműködésben indított, és amelynek célja, hogy a Mi Amerikánk ismét a birodalom hátsó udvarává váljon. Az összes előadó felhívta a figyelmet Latin-Amerika és a Karib-térség népeinek a függetlenségükért vívott harcainak fontosságára, a baloldal globális mozgalmának és a kubai és a venezuelai forradalommal való szolidaritás fontosságára.

A fent említett elvtársakon túl a rendezvényen jelen volt még Maite Mola, az Európai Baloldali Párt alelnöke, José Luis Centella, a Spanyolországi Kommunista Párt főtitkára, Andreas Günther, a Die Linke párt nemzetközi politikai főosztályvezetője és Vajnai Attila a Magyarországi Munkáspárt 2006 vezetője, akik a szolidaritási csoportokkal illetve Kuba és Venezuela barátaival közösen beszéltek az USA elnökének, Barack Obamának azon szankcióiról is, melyeket Venezuela ellen vezetett be, továbbá felháborodásukat fejezték ki és elutasították azt a gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi embargót, amit a jenki birodalom 57 éven keresztül szabott ki Kuba ellen, és követelték annak azonnali felszámolását és a törvénytelenül elfoglalt guantánamói terület visszaszolgáltatását.

Kupi László, a Latin-Amerikai Társaság ügyvivője moderátorként vezette a találkozót és képviselte a jelenlévőket. Kupi László ezen szerepében átadott a Venezuela és Kuba nagyköveteinek egy, a jelenlévők által aláírt Szolidaritási Nyilatkozatot is.

Írta: A Kubai Köztársaság Nagykövetsége

 

logo