• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Magunkról Rólunk A Latin-Amerika Társaság nyilatkozata a Kubát sújtó blokád ellen
A Latin-Amerika Társaság nyilatkozata a Kubát sújtó blokád ellen
2016. szeptember 26. hétfő, 13:25

Mi, a Latin-Amerika Társaság tagjai, csalódottan tapasztaljuk, hogy az Egyesült Államok és Kuba kapcsolatainak 2014 végén bejelentett rendezése, és az azóta bekövetkezett előrelépések (a nagykövetségek nyitása, számos korlátozás enyhítése vagy feloldása, Barack Obama márciusi kubai látogatása) ellenére az Egyesült Államok Kuba elleni gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi blokádja továbbra is érvényben van, sőt azt a napokban meg is hosszabbították, így egy évig biztosan érvényben is marad.

Az Egyesült Államok nemhogy az egész világ akaratát hagyja figyelmen kívül, amikor nem vesz tudomást arról, hogy több mint két évtizede az ENSZ tagállamainak túlnyomó többsége évről-évre megszavazza a blokád feloldását. Azzal, hogy Barack Obama a napokban megújította a Kereskedés az ellenséggel törvényt, az amerikai elnök elismeri, hogy ő maga sem tudja eldönteni, hogy számára Kuba barát vagy ellenség.

Mi, alulírottak a blokádot emberiség elleni bűncselekménynek tartjuk, ami ártatlan emberek életét nehezíti meg, olykor lehetetleníti el. Az a 753 milliárd dollár, amitől Kuba a blokád több mint fél évszázados fennállása óta elesett egy országot nyomorított meg. Felháborít minket az a cinizmus, amivel az Egyesült Államok olyan dolgokat kér számon Kubán, például a szegényes és elavult internet-hozzáférést, amelyeknek megoldását a blokáddal ő maga akadályozza meg.

Ráadásul azzal, hogy az Egyesült Államok a nemzetközi joggal ellentétesen a harmadik országok ellen is alkalmazza ezt a kényszerintézkedést, másokat is elrettent attól, hogy Kubával kapcsolatba lépjenek. És ez nem csak üres szólam, mindennaposak az olyan esetek, amikor kubai intézmények harmadik országban ütköznek gazdasági, pénzügyi vagy kereskedelmi akadályokba a blokád miatt, nem beszélve azokról a példátlan összegű büntetésekről, amelyekkel az Egyesült Államok rendszeresen sújt külföldi pénzintézeteket a Kubának nyújtott szolgáltatásaik miatt.

Mi, a Latin-Amerika Társaság tagjai, követeljük, hogy az Egyesült Államok azonnal és feltétel nélkül egyszer és mindenkorra oldja fel a blokádot, és fizessen kártérítést Kubának az okozott károkért. Enélkül nem tudjuk komolyan venni az Egyesült Államok szándékát a Kubával való kapcsolatok rendezését illetően. Enélkül képmutatásnak tartjuk az Egyesült Államok közeledését Kuba felé, amely így egyszerű taktikaváltásnak tűnik Kuba visszaterelésére a birodalmi akolba.

Követeljük, hogy az Egyesült Államok vegye észre és tartsa tiszteletben a világ akaratát, illetve azt, hogy Latin-Amerika és országai, így Kuba is, szuverén államok, amelyeket partnerként lehet kezelni, szolgaként nem. A szólásszabadságára oly’ büszke Egyesült Államok nem büntethet tovább egy országot amiatt, mert az máshogy látja a világot.

Le a blokáddal, kártérítést Kubának!

Budapest, 2016. szeptember 22.

Latin-Amerika Társaság

 

logo