• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Magunkról Rólunk Nyilatkozat
Nyilatkozat
2014. február 20. csütörtök, 16:12

Kupi László, a Latin-Amerika Társaság ügyvivője ma egy nyilatkozatot adott át Raúl José Betancourt Seeland venezuelai nagykövetnek, amelyben a Latin-Amerika Társaság szolidaritását fejezi ki Venezuela forradalmi kormányával, és elítéli az elmúlt napokban Venezuelában tapasztalt utcai erőszakot. A nyilatkozat szövegét az alábbiakban olvashatjátok.

A Latin-Amerika Társaság határozottan elítéli a Venezuelában zajló erőszakos eseményeket, amelyeknek a célja meglátásunk szerint a tavaly áprilisban demokratikus választásokon megválasztott kormány és Nicolás Maduro elnök megdöntése.

Úgy látjuk, hogy az 1999-ben népszavazás útján, a venezuelai nép nagy többségének támogatásával elfogadott Bolivári Alkotmány biztosítja a venezuelai népnek a szabad és békés véleménynyilvánítás jogát, a forradalmi kormányok pedig igyekeznek megvalósítani a részvételi demokráciát, amelynek keretében a venezuelai emberek a választások közötti időszakokban is beleszólhatnak országuk életébe. Úgy véljük, hogy ezért indokolatlan az erőszak alkalmazása, ami egyébként sem old meg semmilyen problémát.

A párbeszéd és a problémák békés megoldásának hívei vagyunk, és ezt szorgalmazzuk Venezuela esetében is. Emberek életének és testi épségének kockáztatása nem állítható semmilyen politikai érdek szolgálatába, ahogyan ezt az utcai harcok kirobbantói teszik. A civilizált, jó szándékú emberek demokratikus országokban tárgyalóasztaloknál, békés és alkotmányos módszerekkel rendezik a nézetkülönbségeiket.

Ezenkívül elítélünk minden külső beavatkozási kísérletet Venezuela belügyeibe. Semmilyen külső hatalom nem kényszerítheti rá az akaratát egy szuverén állam demokratikusan megválasztott politikai rendszerére. Egyes jelek szerint az erőszakos tiltakozások az Egyesült Államok eszközei arra, hogy visszaszerezze a befolyását az olajban gazdag dél-amerikai országban. Ezt elfogadhatatlannak tartjuk, és követeljük, hogy az Egyesült Államok vegye tudomásul, hogy Latin-Amerika többé már nem a „hátsó udvara”.

Kiállunk a demokratikusan megválasztott venezuelai forradalmi kormány mellett, amely az ország súlyos gazdasági problémái ellenére is az elesettek, a korábban kirekesztettek, a szegénységben élők megsegítését helyezi középpontba. Haladónak tartjuk a venezuelai forradalmi folyamatot, amely a latin-amerikai integráció zászlóshajójaként korábban példátlan módon kontinensnyi stratégiává tette a szegénység és az egyenlőtlenség elleni küzdelmet.

A venezuelai bolivári forradalom példát mutat nekünk és a világ minden haladó szellemiségű személyének, szervezetének és államának abban, hogy milyen emberi értékeket kell a középpontba helyeznie egy olyan politikai rendszernek, amely ténylegesen az emberek javát akarja szolgálni.

Budapest, 2014. február 19.

Kupi László

A Latin-Amerika Társaság ügyvivője

 

logo