• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Magunkról Rólunk Visszatekintés a Latin-Amerika Társaság 2013-as évére
Visszatekintés a Latin-Amerika Társaság 2013-as évére
2013. december 31. kedd, 06:25

Az év utolsó napján szeretnénk egy pillantást vetni az elmúlt évünkre, áttekinteni eredményeinket és azokat a dolgokat, amiket nem sikerült maradéktalanul megvalósítanunk. Mielőtt sorra vesszük a Latin-Amerika Társaság tevékenységének különböző területeit, előre is kijelenthetjük, hogy szervezetünk számára sikeres volt a 2013-as év. Hogy miben állt ez a siker, azt az alábbiakban olvashatjátok.

I. Online tevékenység

a, A Latin-Amerika Társaság honlapja

A Latin-Amerika Társaság honlapja 2010. december 3-a óta szolgáltat híreket, elemzéseket magyar nyelven Latin-Amerika országairól. Ezek főleg politikai, társadalmi hírek, de foglalkozunk a környezetvédelem, a gazdaság, az őslakosok helyzetével és a kultúra témáival is. A felkerülő cikkek legtöbbje aktuális hír, de bőséggel megtalálhatók elemzések is az oldalon, illetve Latin-Amerika, főleg 20. századi, történelmével kapcsolatos írásokat is megjelentetünk.

Híreink többségét Magyarországon egyedüliként publikáljuk. Aki például Kuba iránt érdeklődik, annak magyar nyelven a mi honlapunk a leggazdagabb forrás, de például hazánkban mi jártuk legalaposabban körül az 1973-as chilei puccs körülményeit. Ez utóbbiról tizenkét írást közöltünk, amiből négy egyenként 8-9 oldalas volt, ezek Zolcsák Attila munkái.

Igyekeztünk követni az év főbb latin-amerikai eseményeit: az áprilisi venezuelai elnök- és a novemberi önkormányzati választásokat, a FARC és a kolumbiai kormány közötti béketárgyalásokat, a nagy brazil tüntetéseket júniusban, a novemberi chilei elnök- és kongresszusi választásokat, a hondurasi választásokat, a marihuána legalizációjának folyamatát Uruguayban, a guantanamói foglyok emberi jogi helyzetének alakulását, az Evo Morales repülőgépét ért incidenssel kapcsolatos botrányt és sok minden mást. Kegyelettel megemlékeztünk Hugo Chávez venezuelai elnök márciusi haláláról, és áttekintettük tizennégy éves elnöki munkáját.

Több új menüpontot (Elemzések, Történelem) is létrehoztunk a honlapon, hogy még áttekinthetőbbé tegyük azt, és a híreket témájuknak és terjedelmüknek megfelelően még hatékonyabban tudjuk csoportosítani.

Közös filmvetítés a venezuelai nagykövetséggel februárban

Sok írással gazdagodott az Online könyvtár nevű menüpont is, ahova a nagy latin-amerikai személyiségek, például Hugo Chávez, Fidel Castro, Ernesto Che Guevara, Camilo Torres, Augusto César Sandino, Evo Morales, Ernesto Cardenal, Salvador Allende és mások saját írásait töltöttük fel. Saját fordításaink mellett itt szerepelnek olyan szövegek is, amelyek évekkel vagy évtizedekkel korábban nyomtatott formában már megjelentek magyarul, de digitalizációjuk elmaradt. Fontosnak tartjuk, hogy ezek az írások se vesszenek el, ez a menüpontunk ezt a célt is szolgálja.

A 2013-as évben összesen 700 (!) cikket raktunk fel, amelyek között voltak néhány mondatos hírek, de sokoldalas elemzések is. Ez az oldal látogatottságában is tükröződött: az év folyamán a Latin-Amerika Társaság honlapját közel 500 ezren nézték meg, és több mint 860 ezer látogatóval zárjuk az évet.

Köszönjük Tóth Zsoltnak a honlap karbantartását.

Honlapunk szeptembertől kezdve ajánlott olvasmány lett a Szegedi Tudományegyetem Hispanisztika Tanszékén.

b, A Latin-Amerika Társaság Facebook-oldala

A Latin-Amerika Társaság Facebook-oldala is nagy sikereket könyvelhet el. Minden a honlapon megjelenő hír felkerült a Facebook-oldalunkra, és nem kevés saját tartalom is megjelent. A honlapunk látogatottsága mellett a Latin-Amerika Társaság Facebook-oldalának lájkjai jelentik a legnagyobb visszajelzést munkánk eredményességét illetően. Ebben is nagy előrelépést könyvelhetünk el, hiszen idén mintegy 400 új lájkot kapott az oldal, e sorok írásakor a Latin-Amerika Társaságot 665-en lájkolták a Facebookon. Ez a szám előző évben ilyenkor körülbelül 260 volt. Ebben nagy segítségünkre volt Buzási Péter barátunk, aki rengeteget tett társaságunk közösségi oldalon történő népszerűsítéséért.

II. Kapcsolatok

A Latin-Amerika Társaság a 2013-as évben kiterjedt együttműködésen alapuló kapcsolatrendszert épített ki hazánk latin közösségeivel, a latin-amerikai országok magyarországi nagykövetségeivel, és sokakkal másokkal, akik ezzel a témával foglalkoznak Magyarországon.

Nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki az itt élő kubai közösséggel, akik vezetőjük, Mercedes Guerra Rivera révén mindenben a segítségünkre vannak, és mi is minden rendelkezésünkre álló eszközzel támogatni őket.

Megerősítettük az évek óta rendkívül szoros kapcsolatunkat az itteni kubai és venezuelai nagykövetségekkel, az idén hivatalba lépett Julio César Cancio Ferrer kubai és Raúl José Betancourt Seeland venezuelai nagykövettel kiváló együttműködési rendszert alakítottunk ki. Ebben nagy segítségünkre volt Yeldys Pérez, a kubai nagykövetség konzulja, és Markó Ágnes, a Venezuelai Bolivári Köztársaság Nagykövetségének nagyköveti asszisztense. Ezenkívül nagyon sok segítséget kaptunk Rodrigo Nieto Maturana chilei nagykövettől, akinek közreműködése nélkül nem sikerülhetett volna ilyen jól a márciusi háromnapos rendezvényünk. Sikerült felvennünk a kapcsolatot a mexikói nagykövetséggel is, hála Bencze Klaudia sajtófelelősnek.

Jó kapcsolatot alakítottunk ki a budapesti székhellyel rendelkező Demokratikus Ifjúsági Világszövetséggel és annak főtitkárával, a kubai Hanoi Sánchez Rodriguezzel.

A mindennapi munka szempontjából a leggyümölcsözőbb kapcsolatot Hafuzi Hajnalkával és az általa vezetett Chile Wein Import Magyarországgal alakítottuk ki, amelynek eredménye egy ambiciózus háromnapos rendezvény és több kisebb esemény lett.

Szintén nagyon fontos megemlíteni a Latimo Egyesülettel kialakított jó kapcsolatunkat. Kaszab Zsuzsa és Hardy Márton aktív szerepet játszott többek között a márciusi szüreti rendezvény sikerében.

A Szüreti és Kulturális Kalandozások Latin-Amerikában márciusban

Meghívást kaptunk Kuba, Brazília, Mexikó, Chile nemzeti ünnepének alkalmából rendezett ünnepségekre, és júliusban a venezuelai nagykövetséggel együtt koszorút helyeztünk el a venezuelai szabadsághős, Simón Bolívar budapesti szobránál. A Magyarország chilei nagykövetségének újranyitása alkalmából tartott fogadáson Gáspár Nikolett képviselte a Latin-Amerika Társaságot, akinek számos értékes írása is megjelent a honlapunkon.

Óriási támogatást kaptunk Lengyel Polettől és a Fogasház – kulturális befogadótértől, ahol hat rendezvényünket is megtarthattuk.

III. Rendezvények

2013-ban a Latin-Amerika Társaság számos rendezvényt szervezett vagy partnerként részt vett azok szervezésében.

Hat filmvetítést szerveztünk, többségüket a Fogasházban. Ezek között voltak teljesen önálló rendezvények, de volt kettő olyan is, amit a venezuelai nagykövetséggel közösen rendeztünk. Ezen rendezvényeinken jelen voltak az ecuadori, kubai és venezuelai nagykövetségek képviselői.

Egyedüliként, a kubai közösséggel együtt szerveztük meg július 26-án a Moncada laktanya megtámadásának, illetve a kubai forradalom kitörésének 60. évfordulójáról szóló megemlékezést, ahol két kubai filmet is levetítettünk. Szintén Magyarországon egyedüliként emlékeztünk meg rendezvénnyel az 1973-as chilei puccsról és annak áldozatairól. A rendezvényen Zolcsák Attila tartott nagyon átfogó előadást a puccsról és körülményeiről. Filmvetítést tartottunk továbbá januárban a kubai forradalom győzelme alkalmából, februárban a venezuelai nagykövetséggel együtt a Caracazo lázadás évfordulóján, áprilisban szintén a nagykövetséggel együtt az Hugo Chávez elleni puccs évfordulóján valamint augusztusban Ecuador függetlenné válására emlékezve.

Az év folyamán lefordítottunk és magyar felirattal láttunk el nyolc filmet.

Chilei rendezvényünk utáni beszélgetés szeptemberben

Rendezvényeink között kiemelt helyet kapott a Szüreti és Kulturális Kalandozások Latin-Amerikában elnevezésű háromnapos rendezvényünk, amit a Chile Wein Import Magyarországgal és a Fogasház – kulturális befogadótérrel együtt szerveztük közel fél éven keresztül, és ami 2013. március 22-24. között került megrendezésre. Ez óriási vállalkozás volt részünkről, amit sikerrel zártunk. A rendezvény sikeréhez nagyban hozzájárult az a nagylelkű felajánlás, amit a chilei nagykövetség tett, hogy a követség épületében február végén tarthattunk egy sajtótájékoztatót, amin a rendezvényünket népszerűsíthettük. Ennek meg is lett az eredménye, rendezvényünkről szinte minden programajánló oldal beszámolt, és nemcsak ők, hír voltunk az MTI és a hirado.hu oldalán is. A rendezvényről riportfilm is készült, amit a Magyar Televízióban be is mutattak. A rendezvényen igyekeztünk színes programokat összeállítani: levetítettünk hat filmet, volt két fotó- és egy festménykiállítás, két táncbemutató, öt előadás, borkóstoló és boriskola valamint számos kiállító. Az eseményt támogatta és partnerként részt vett benne a Chile, Ecuador, Kuba, Mexikó és Venezuela nagykövetsége, a Latimo Egyesület, a Salsa Diabolica és a Salsa La Cubana Kubai Táncakadémia, a Cewi Boriskola. Nem titkolt célunk ezzel a rendezvénnyel az is volt, hogy hagyományt teremtsünk, és azon legyünk, hogy minden évben megrendezésre kerüljön ez a nagyszabású esemény.

Az ELTE Társadalomtudományi Karának politológus diákköre, a Polémia áprilisban meghívott minket a Kar éves Társadalomtudományi Piknikjére, ahol Kupi László, a Latin-Amerika Társaság ügyvivője előadást tartott a világban tevékenykedő kubai orvosokról, és levetítettük a Montaña de Luz című kubai dokumentumfilmet.

Meghívást kaptunk augusztusban a Gödi Fészek elnevezésű baloldali rendezvényre, ahol Kupi László Latin-Amerika felszabadulása címmel tartott előadást.

Szeptemberben a Városligetben tartott baloldali napon Latin-Amerika Társaság képviseletében Bakó András és Kupi László tartott előadást Chile és Venezuela eltérő gazdasági, politikai és társadalmi fejlődési útjáról.

A magyarországi kubaiak tisztújító találkozója szeptemberben

Ott voltunk a Magyarországon élő kubaiak tisztújító találkozóján az új kubai nagykövetségen.

Októberben meghívtak minket a 13. kerületi Radnóti Miklós Művelődési Ház Idősek Klubjába, ahol Kupi László nagy érdeklődéssel övezett diavetítéssel egybekötött előadást tartott Kubáról.

A Latin-Amerika Társaságot érte az a megtiszteltetés, hogy Magyarországot képviselhette a decemberben Ecuadorban tartott XVIII. Világifjúsági és Diáktalálkozón.

IV. Hiányosságok

Az eredmények után pedig néhány szó azokról a dolgokról, amiket nem sikerült elérnünk. Itt igazából kettő, ámde annál fontosabb dolgot kell megemlítenünk.

Az egyik az, hogy nem sikerült elegendő embert bevonnunk a Latin-Amerika Társaság munkájába. Szerencsére többen vagyunk, mint amennyien az évet kezdtünk, de a célunk – és jövőre azon leszünk, hogy ezen változtassunk – hogy egy népes csapat alakuljon ki körülöttünk, és vegyen részt mind az online munkában (ez a nagyobb, mindennapi tevékenységet igénylő feladat), mind pedig a rendezvényszervezésben, illetve az egyéb munkákban. Vannak terveink, például saját kiadványok megjelentése, még több rendezvényt szervezése, szeretnénk még több helyen jelen lenni. Bár honlapunk jelenleg is nagyon jól működik, de ezt is lehetne még jobban csinálni, még több anyaggal, még naprakészebben.

A második dolog, amit nem sikerült megoldanunk 2013-ban az az, hogy anyagi forrást szerezzünk a működésünkhöz. Erre egyébként büszkék is lehetnénk, sőt, vagyunk is, hogy mindezeket a fent felsorolt dolgokat, kezdve a honlap működtetésétől, a rendezvények megszervezéséig szinte egy fillér nélkül csináltuk meg, puszta lelkesedésből és meggyőződésből, valamint sok munkával. Ami költségünk volt, azt a saját zsebünkből finanszíroztuk. Mint látható, így is rengeteg lehetőség van, nagyon sok mindent el lehet érni, de nagy előrelépés lenne számunkra, ha akár csak egy-két jövőbeli projektünkhöz valamilyen hozzájáruláshoz juthatnánk.

V. Összegzés

Szerénytelenség nélkül mondhatjuk tehát, hogy sikeres volt a Latin-Amerika Társaság 2013-as éve. Nagyon sokat dolgoztunk, és amit a lehetőségeink, és főleg jelenleg rendelkezésünkre álló emberi erőforrásaink alapján elérhettünk azt elértük. Jövőre azon leszünk, hogy egy év múlva ilyenkor még sikeresebb évről számolhassunk be, amit jól csináltunk, azt még jobbá tegyük, ami hiányosság volt, azt pótoljuk, hogy követendő példaként még jobban bemutathassuk hazánkban azt a szerintünk emberibb világot, amit Latin-Amerika sok országában építenek, és így mi is kicsit hozzájárulhassunk ehhez.

Mindenkinek, aki bármivel is hozzájárult a munkánkhoz, ellátogatott a rendezvényeink valamelyikére, olvasta a honlapunkat, lájkolta a Facebook-oldalunkat, nagyon köszönjük ezt. Ez mindannyiunk közös sikere.

Boldog és sikerekben gazdag új évet kívánunk mindenkinek!

Latin-Amerika Társaság

 

logo